În perioada 17-19 iulie 2015 s-a desfășurat în piața centrală din Câmpulung Moldovenesc cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Întâlniri bucovinene”, una dintre cele mai valoroase ediții derulate până acum. Organizatorii acestui fascinant eveniment au fost și de această dată Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina” și Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, care au transformat aceste trei zile într-o frumoasă poveste.
Festivalul s-a deschis cu o impresionantă paradă a portului popular din cele patru țări, pe traseul Stadion – Centru, la care, pe lângă formațiile din Republica Moldova (3), Polonia (2), Ungaria (2) și Ucraina (5), Romania a fost reprezentată de formația de buciumași și de călăreți din Câmpulung Moldovenesc și de peste 20 formații de amatori din județul Suceava, precum și de Ansamblul Artistic „Romanaţi”.
Președintele Consiliului Județean Suceava Cătălin Ioan Nechifor, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc Mihăiță Negură și managerul Centrului Cultural Bucovina Viorel Varvaroi, principalii organizatori ai acestui eveniment în România, alături de directorul festivalului Zbigniew Kowalski din Polonia și de reprezentanții celor patru țări, senatori, deputați, consilieri județeni și locali, în urma unor scurte alocuțiuni de bun venit și succes adresate participanților, au dat startul manifestărilor în aplauzele unui numeros public, lansări de porumbei și baloane tricolor.
Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri bucovinene” rămâne în continuare cel mai puternic eveniment cultural multietnic, fără echivalent în Europa, o adevărată istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale, prin rotație, ale festivalului în cinci țări europene: Polonia, România, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova.
Având ca scop conservarea și promovarea folclorului bucovinean pretutindeni în lume, acolo unde există emigranți bucovineni, festivalul a reprezentat o adevărată demonstrație de forță în prezentarea bogăției culturii populare din acest spațiu, în aspectul ei multicultural, prin trecerea în revistă a formațiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile din Bucovina.
În cadrul acestei manifestări s-a desfășurat și faza finală a celui mai important Festival – concurs județean de folclor “Comori de suflet românesc”, ediția a XIII-a, concurs care stimulează activitățile cu caracter folcloric din mediul rural și urban, revitalizeză valorile autentice ale culturii tradiționale bucovinene, descoperă și promovează talentele din județul Suceava.
De asemenea, a avut loc și Concursul “Glas bucovinean”, ediția a II-a, concurs care și-a desemnat cei 9 viitori colaboratori ai Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava.
Pe parcursul celor 3 zile de festival, Târgul meșterilor populari (la care au participat peste 35 meșteri) a oferit câmpulungenilor și numeroșilor turiști din țară și străinătate produse tradiționale, unele cu caracter unicat, specifice zonei de proveniență a fiecărui meșter, promovând astfel arta populară și tradiția Bucovinei.
Pe lângă cele 58 formații artistice de amatori participante la Festivalul – concurs județean de folclor “Comori de suflet românesc”, Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava, în frunte cu valoroasa sa interpretă de muzică populară Margareta Clipa, Ansamblul Artistic „Romanaţi” Caracal, solista Ana Ilca Mureșan și câțiva valoroși interpreți de muzică populară din județul Suceava, în toate cele 3 zile de spectacol, au încântat numerosul public câmpulungean și următoarele formații:din Republica Moldova – Grup vocal – instrumental „Floare de cireș”, Ansamblul „Frunze de dor” și Ansamblul „Răzeșii”; din Ucraina – Grup vocal „Smerichka”, Grup vocal „Perlyna Karpat”, Grup vocal „Berehynia” și Formația de dansuri „Cheremshyna”; din Ungaria – Grup vocal „Csillagösvény Népdalkör” și Formația de dansuri „Sebestyén Adám Székelxy Társulat”, iar din Polonia – Ansamblul de cântece și dansuri „Dolina Nowego Sołoňca” și Grupul vocal „Rosa Poloni”.
Beneficiind zilnic de o vreme splendidă și de un public numeros, peste 12.000 spectatori au savurat interesantele programe artistice prezentate de cei peste 1.800 artiști amatori și profesioniști ce s-au perindat pe scena câmpulungeană. | Carmen Veronica Steiciuc; Foto: Corina Scîntei, Centrul Cultural „Bucovina”