Costumul tradiţional românesc este, fără îndoială, un semn identitar. Eleganţa acestui superb veşmânt, mai ales cel de sărbătoare, bogăţia de modele, unele cu semnificaţii în viaţa de zi cu zi a românului, frumuseţea culorilor alese, îl recomandă ca o dovadă a gustului artistic şi a spiritului creator al celui care-l poartă.
Costumul popular se remarcă şi printr-o extraordinară diversitate, cu diferenţe ce dau nu numai valoare, dar şi specificitate zonelor folclorice unde se poartă, conferind, în aceeaşi măsură, nobleţe şi demnitate purtătorilor.
Din motive pe care le considerăm subiective, într-un timp, costumul popular a căzut în desuetudine, dar, în ultima vreme, prin amploarea pe care a luat-o mişcarea artistică de amatori, prin redescoperirea şi reanimarea unor vetre folclorice cunoscute, acesta revine în atenţia publică. Din ansamblul de piese ce constituie un veşmânt popular complet, se distinge prin rafinament şi diversitate ia românească (în zona noastră se foloseşte termenul de cămaşă).
Salutăm ideea de a fi sărbătorită această creaţie artistică printr-o Zi Universală şi ne-am bucurat cu toţii de frumuseţea manifestării organizate cu acest prilej la Vatra Dornei, de către Primăria Municipiului, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, în Parcul Municipal.
Prezenţa numeroasă a persoanelor care purtau frumoase ii tradiţionale, multe foarte vechi, autentice şi foarte valoroase sau cămăşi (bărbaţii) a demonstrat că locuitorii meleagurilor dornene preţuiesc această valoare care-i defineşte. De aceea, primarul municipiului, Ilie Boncheş, la rându-i purtător de cămaşă tradiţională, s-a declarat entuziasmat şi a mulţumit celor prezenţi pentru că au înţeles spiritul acestei sărbători, care se va încetăţeni, cu siguranţă.
Moderatorii manifestării, Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură, sufletul acestei sărbători, Doru Bighiu, din partea „Orion Media”, partenerul media al evenimentului, au prezentat publicului semnificaţia sărbătorii, dar şi modul de desfăşurare care a constat în realizarea unui photo-shooting de către fotografii Flav Pop, Ciprian Pardău şi Mihai Buzilă, a unui clip ,,best of” de către Bogdan Leniuc, a unui concurs ad-hoc, a unui spectacol oferit de Ansamblul „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei şi de soliştii Maria Bîrgăoanu şi fraţii Miruna şi David Ţăran.
„Această primă ediţie am numit-o «O poveste încă nespusă a iei» şi suntem convinşi că împreună vom arăta cât de inepuizabilă este această matrice a culturii noastre: IA. Ideea proiectului este de a vă determina ca în această zi, şi nu doar aceasta, să purtăm ia sau cămaşa tradiţională, adaptată la vestimentaţia modernă. Să o scoatem din lada de zestre a bunicii şi să o purtăm cu drag. Cu bucurie, constatăm că mesajul a fost receptat de dumneavoastră şi iată, astăzi, ne-am întâlnit, într-un număr mare, îmbrăcaţi în frumoasele ii sau cămăşi tradiţionale” a declarat Violeta Codorean.
Juriul, format din Dumitru Candrea, director al Ansamblului „Dorna Dorului”, Paraschiva Abutnăriţei, etnolog şi scriitor, şi Valentina Petrescu Anechitei, artist plastic, a identificat cel puţin 12 ii tradiţionale deosebite şi câteva cămăşi purtate de bărbaţi, câştigătorii fiind desemnaţi prin tragere la sorţi. Ei sunt: Mihaela Anton, la categoria „cea mai frumoasă şi autentică ie”, şi Cosmin Nica, pentru „cea mai frumoasă şi autentică cămaşă tradiţională”. A fost premiat şi Alexandru Marinca pentru „cel mai tânăr purtător de cămaşă tradiţională”. Toate fotografiile vor fi jurizate, urmând a se premia „cea mai fotogenică apariţie”, „cea mai frumoasă prezenţă feminină”, „cea mai frumoasă prezenţă masculină”.
„A fost un privilegiu şi o încântare să port această minunată ie. Odinioară, miresele se îmbrăcau cu astfel de ii în ziua nunţii. Şi această ie a fost purtată drept rochie de mireasă acum mulţi, mulţi ani. Nimeni nu ar fi bănuit atunci ce stare de emoţie şi de bunăstare îmi va da mie acum. A fost o zi deosebită din viaţa mea” a declarat Mihaela Anton.
24 iunie fost o sărbătoare reuşită, de care dornenii s-au bucurat din plin, prinzându-se, în final, într-o uriaşă horă, luminată de apariţia soarelui, după o dimineaţă ploioasă şi mohorâtă, ca o promisiune pentru alte manifestări cu asemenea profunde semnificaţii. | PARASCHIVA ABUTNĂRIŢEI; foto: FLAV POP