Sorin GAFENCU:
Când la Sydney, în martie 2007, a început o vastă mişcare pentru apărare a sănătăţii Planetei, nu se bănuia ce rezonanţă va avea şi ce amploare va lua acesta în viaţa umanităţii.
Ajunsă la cea de a cincea ediţie, Ora Pământului a căpătat conturul unei mişcări globale vădindu-şi temeinicia prin problematica de mare interes ce a intrat în mentalul colectiv avertizând că aşa nu se mai poate şi că sănătatea Terrei este o chestiune esenţială. Fiecare sfârşit de martie se înscrie sub semnul unei campanii de sensibilizare, de conştientizare şi de implicare a comunităţilor umane mondiale, locale sau şcolare. Educaţia ecologică şi energetică în ansamblul formal, informal sau nonformal se constituie ca o componentă a educaţiei permanente.
Eco-logica lui eco-sapiens este pledoarie şi acţiune pentru sănatatea Pământului, a Planetei Albastre. Conştiinţa civică şi ecologică focalizează perspectiva eliminării noxelor şi a poluării, a găsirii unor noi surse inteligente de energie regenerabilă pentru economisirea celor existente Eco slujeşte viaţa şi ne atenţionează de necesitatea folosirii raţionale a energiei noastre cea de toate zilele. Biodiversitatea face apel la pluridisciplinaritate. Şi în Spring Day, conştientizând şi mai mult mişcarea verzilor, facem un trist exerciţiu de imaginaţie: ultima floare, ultimul ghiocel de pe pământ. De ce ultima speranţă de viaţă? Suntem inconştienţii asasini ai propriei noastre vieţi şi ai planetei? Cum putem acţiona pentru viitorul verde al Planetei Albastre? Green Planet Blues. O multitudine de întrebări, o multitudine de soluţii. Iată câteva din ele:
Aveţi o preocupare referitoare la economisirea energiei? Reciclarea poate contribui la economisirea ei?
Care sunt sursele regenerabile de energie? Care din sursele de energie emite cantitatea cea mai mare de CO2? Ce este efectul de seră? Ce impact are încălzirea globală? Ce presupune managementul resurselor şi al deşeurilor? Poate exista un singur sector în care să nu fie necesară implicarea pentru sănătatea Pământului? Conştientizăm că toţi locuitorii Terrei facem parte activă şi suntem indispensabili în echipa verde? Ce putem face pentru modificarea mentalului unora din jur? Sunteţi dispus să schimbaţi ceva din comportament în favoarea mediului şi al viitorului planetar? Credeţi în puterea autoeducaţiei şi a exemplului comunităţii? Vă imaginaţi o zi fără consum de electricitate? Ar impune sacrificii majore?
Iar alături de aceste întrebări generale, vin de la sine cele legate de comportamentul personal, şcolar, familiar, casnic şi, negreşit, din viaţa cotidiană şi din toate domeniile de activitate. Fără extindere, în mare, obiectul fizica răspunde problemelor de mai sus generate de întrebări ca: Ce este energia? Cum se clasifică? Care va fi viitorul energiei? Cum privim producţia de energie regenerabilă? Am putea imagina şi alte tehnologii sau inovaţii? Reţelele electrice inteligente contribuie la educaţia energetică? Ce unităţi se folosesc la măsurarea consumului de energie? Becuri economice sau becuri incandescente? Becuri energoeconomice sau fluorescente care durează de zece ori mai mult şi consumă de 5-6 ori mai puţin sau becurile clasice? Care sunt avantajele? Dar dezavantajele? Cum controlăm pierderile de energie?
Viaţa cotidiană a indus dependenţa faţă de energie. Se impune schimbarea stilului de viaţă şi conştientizarea ideii că este mai ieftin să economiseşti energia, decât s-o produci. În familie şi în gospodărie, echipamentele electrocasnice, aspiratorul, frigiderul, congelatorul, calculatorul, televizorul şi toată gama roboţilor presupun implicare pentru consum responsabil. Este o chestiune de educaţie la nivel de familie, şcoală, întreprindere, comunitate. Comportamentul consumatorului raţional de energie completează cele zece porunci biblice cu altele inerente problematicii:
Fii verde! Adoptă un stil de viaţă Eco; implicarea concretă; gândire şi acţiune ecologică; regândirea metodelor de economisire a energiei; ecologizarea spaţiilor verzi; sortarea şi reciclarea deşeurilor. Şi a nu se uita lucruri elementare: nu aruncaţi în containere lămpile fluorescente, duceţi-le la magazinul ce colectează deşeuri electronice! Închideţi robinetul când nu utilizaţi apa! Folosiţi mijloace de transport cu o emisie redusă de CO2! Stingeţi ecranul după folosirea televizorului, consolei de jocuri, a computerului şi scoateţi din priză, după utilizare, încărcătorul de la telefonul mobil! Reduceţi factura la electricitate şi căldură! Nu lăsaţi aparatura în stend-by! Urmăriţi la cumpărare eticheta de energie Thing Green! Lights off! Live on! Pământul suferă! Respectaţi Ora Pământului şi închideţi la 31 martie 2012 de le 20:30 la 21:30 lumina şi toate aparatele electrice. Lăsaţi Pământul să respire! Fiţi ambasadorii acestei campanii! Vom trăi bucuria efectului deliberat!