Interviu cu prof. univ. dr. ing. Gheorghe GUTT, de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava
– …Pe la mijlocul anului trecut, anticipam câte un dialog periodic, anual, despre activitatea colectivului Facultăţii de Inginerie Alimentară. Mai ales în ce priveşte invenţiile. A trecut mai bine de un an, astfel încât curiozitatea noastră este dacă aveţi noutăţi…
– Preocupările noastre pentru promovarea noului şi a progresului tehnic nu au stagnat şi chiar avem noutăţi. Inventica are două laturi: una este tăcută, de concepţie, de redactare a propunerilor de invenţii şi de aşteptare până la acordarea brevetului de invenţie, aşteptare care în mod normal nu poate depăşi 36 de luni, iar cealaltă latură este una de vizibilitate, conferită de mari premii, medalii, diplome etc. Cel din urmă aspect este, eventual, mai cunoscut datorită mediatizării. Din mai 2010 şi până în august 2011 nu am participat la saloane de inventică. Motivele sunt mai multe: în primul rând am dedicat mai mult timp lărgirii colectivului de inventatori din facultate, în al doilea rând, în anul 2011 am fost foarte ocupaţi cu un număr mare de raportări către minister pentru stabilirea clasamentului universităţilor, iar în al treilea rând, şi nu cel mai puţin important, trebuie ştiut că participările la saloanele internaţionale de inventică durează, fiecare, câteva zile şi sunt legate de timp şi de costuri mari. La sfârşitul anului 2011 am revenit uşor, iar în anul 2012 ne propunem din nou un an de vârf. Pentru susţinerea celor spuse, menţionez că în anul 2010 colectivul nostru a înaintat la OSIM 39 de propuneri de invenţii, iar în anul 2011 avem, până la ora actuală, 28 de propuneri de invenţii. Deci nar fi vorba de stagnare. Aşa cum avem propuneri de invenţii la zi, avem şi brevete de invenţii la zi; ca atare nu este nicio problemă să avem tot timpul invenţii recente încă neexpuse la saloane de inventică. Până acum am obţinut medalii pentru fiecare invenţie înscrisă în competiţiile la care am participat. De asemenea, în anul 2010, pe lângă numeroase medalii de aur, argint şi bronz. am obţinut la trei saloane de inventică, marele premiu. Dacă la un salon de inventică se acordă mai multe medalii, marele premiu este unic! Rezultatele noastre ar putea fi şi mai bune, însă numărul de invenţii pe care le putem prezenta la un salon de inventică este limitat. De asemenea, costul standurilor şi a suprafeţelor pentru afişarea posterelor este ridicat.
– Aşadar, ce a însemnat participarea la recentele saloane internaţionale de inventică? În ce s-au concretizat ele? Şi care sunt perspectivele pentru anul 2012?
– Am participat cu două brevete de invenţii la al doilea Salon mondial de invenţii aplicate pe calculator din Kaoshiung, 24-27 august 2011, Taiwan, unde am obţinut două medalii de bronz pentru invenţiile intitulate „Videospectrometru” şi „Unitate analitică modulară”. Trebuie spus că aceste medalii sunt cu atât mai valoroase cu cât am trimis acolo numai două postere. Date fiind costurile mari, nu am putut participa fizic la salon. Cealaltă participare a noastră a fost la Salonul internaţional de inventică de la Bucureşti, „Inventica”, 5-9 octombrie 2011, care se desfăşoară sub patronajul OMPI. La acest salon am participat cu trei invenţii şi am obţinut tot atâtea medalii: două de aur, pentru invenţiile „Procedeu şi aparat pentru controlul nedistructiv al alimentelor” şi „Procedeu de ecranare electromagnetică”, precum şi una de argint, pentru invenţia „Sistem pentru determinarea compoziţiei, concentraţiei şi dozarea unei soluţii”. Cea mai remarcabilă participare o avem însă la Salonul internaţional de inventică intitulata „Competiţia mondiala a invenţiilor din chimie”, Varşovia, 3-5 noiembrie a.c. La acest salon am obţinut patru medalii, cu tot atâtea exponate, după cum urmează: o medalie de aur cu menţiune specială pentru: „Fotometru automat pentru determinarea concentraţiei şi studiului microscopic din volume reduse de probă”, o medalie de aur pentru invenţia „Videospectrometru”, o medalie de argint pentru invenţia „Unitate analitică modulară” şi o medalie de bronz pentru invenţia „Biosenzor pentru glucoză şi colesterol”. Nici la această manifestare nu am fost prezenţi din lipsă de fonduri, avem însă informaţii că în mod continuu au fost vizitatori în faţa exponatelor noastre.
Pentru anul 2012 ne-am propus: Bruxelles, Geneva, Nürnberg şi orice alt salon internaţional, dacă vom avea timp şi resurse. Din punct de vedere a inventicii, anul 2012 va fi deosebit, pentru că sperăm să obţinem şi finanţarea pentru două proiecte POSDRU pentru înfiinţarea a două societăţi comerciale de tip SpinOff. Aceste entităţi au ca scop valorificarea brevetelor şi a cercetării, constituind interfeţe între gândirea teoretică novatoare din universităţi şi centre de cercetare şi mediul economic de producţie.
„Se face ceea ce trebuie făcut, iar rezultatele sunt pe măsură”
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt este titularul disciplinei Analitică instrumentală, de la Facultatea de Inginerie Alimentară. La aceasta disciplina şi la laboratorul aferent îşi desfăşoară întreaga activitate ştiinţifică şi inventivă. Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV a dobândit, în urma clasificării Ministerului, calitatea de excelenţă pentru programul ei de studiu, iar în cadrul acestei excelenţe se clasează pe locul 2 în ţară. Avem un colectiv unit, se munceşte mult, se face ceea ce trebuie făcut, iar rezultatele sunt pe măsură şi reprezintă contribuţia tuturor membrilor facultăţii” declară Gheorghe Gutt. (A consemnat LD CLEMENT)
Da foarte frumos sa speram ca oameni ca el vor mai exista:)… sa speram ca studetii de la FIA vor fi din ce in ce mai buni.