„Traian Brăileanu. Studii, documente. Încercări literare” se intitulează volumul, semnat de universitarul sucevean Radu Florian Bruja, ce va fi lansat astăzi, cu începere de la ora 13, la Căminul Cultural Bilca – manifestare organizată de Primăria Bilca şi de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu şi de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă.
Traian Brăileanu (n. 14 septembrie 1882, Bilca – 3 octombrie 1947, Aiud), sociolog, profesor universitar şi politician de extremă dreapta, a fost, pentru puţină vreme (1940-1941), ministru al Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor. A început să-şi contureze opera încă din perioada cernăuţeană, când a publicat „Elemente de sociologie: politica” şi „Ştiinţa politică” (1928). Parte din scrierile celui care avea să fie considerat „teoreticianul fundamentării metafizice a sociologiei” au fost publicate în volume şi după 1989: „Sociologie generală” şi „Politica” (ambele, ediţii Constantin Schifirneţ, 2003). A tradus mult din Immanuel Kant. Traian Brăileanu a fost arestat şi adus în faţa justiţiei şi sub Ion Antonescu (1943), şi sub comunişti; încarcerat în 1946, condamnat la închisoare pe viaţă, a sfârşit în 1947, în detenţie, la Aiud.
Într-un rezumat la lucrarea „Traian Brăileanu în documente” (III), istoricul Radu Florian Bruja scria: „Se ştiu relativ puţine aspecte despre începuturile politice ale lui Traian Brăileanu în Mişcarea Legionară. (…) Naţionalist şi antisemit, Brăileanu s-a încadrat în generaţia de nemulţumiţi de sistemul politic democratic din România interbelică şi, după un traseu politic care a inclus Partidul Poporului şi Liga Apărării Naţional Creştine, a ajuns la legionari”… (L.D.C.)
Într-o carte semnată de istoricul Radu Florian Bruja, Traian Brăileanu se întoarce la Bilca, spre a fi mai bine cunoscut…
Un comentariu la “Într-o carte semnată de istoricul Radu Florian Bruja, Traian Brăileanu se întoarce la Bilca, spre a fi mai bine cunoscut…”
Comentariul dvs.
ClementMedia.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!
Atentie, cand a ajuns in Bucuresti, in refugiu, Braileanu avea deja o opera. Apoi a fost judecat in 1941, dupa rebeliune, de regimul Antonescu. Mai mult, a fost condamnat de catre comunisti la 20 de ani de temnita si nu pe viata, cum eronat ei precizat. Deci atentie la neatentie!