Bucureşti, 14 iulie 2011 ■ Ca urmare a recentei lansări a raportului Institutului pentru Politici Publice (IPP) Fondurile europene – de la oportunitate de dezvoltare la buget de pradă, constatăm apariţia unor reacţii din partea conducerilor Autorităţilor de Management criticate în material, prin care fiecare prezintă propria variantă de rată de absorbţie a banilor din programele operaţionale, cu cifre deformate şi metodologii diferite de calcul (unii raportând plăţile făcute prin raport cu alocarea financiară totală, în timp ce alţii în raport cu sumele rambursate de Comisia Europeană), tocmai în perioada în care Guvernul şi Premierul fac evaluări cu privire la capacitatea de absorbţie a banilor europeni.
Rata de absorbţie a fondurilor structurale a devenit o competiţie purtată de fapt între miniştri prin funcţionarii din subordine. Din neconcordanţele între cifrele prezentate de diferite instituţii ale statului, ministerele pe de o parte şi ACIS pe de alta, concluzionăm că, de fapt, Primul Ministru, Preşedintele, întreaga societate nu au în acest moment o imagine clară şi corectă a gradului de absorbţie a fondurilor pentru că fiecare minister raportează ce îi convine şi calculează după cum îl avantajează.
Criticăm lipsa unei comunicări publice clarificatoare a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, cea care ar trebui să aibă în acest moment imaginea completă a gestionării fondurilor europene la nivelul întregii ţări indiferent de domeniu şi minister. Cerem ACIS să prezinte public o metodologie unitară de calculare a ratei de absorbţie pentru toate ministerele care gestionează fonduri structurale.
În opinia Institutului, la acest moment, există riscul ca, formule diferite de calcul să ne aducă deservicii majore şi în raport cu autorităţile de la Bruxelles, în sensul în care raportăm rate foarte mici de absorbţie faţă de programări financiare viitoare ci nu cu sumele aferente contractelor semnate/liniilor de finanţare încheiate deja.
Situaţia rămâne în continuare extrem de severă cu privire la capacitatea de a absorbi banii europeni – cifra vehiculata fiind de puţin peste 3%. În aceste condiţii, ni se pare hilară întrecerea între autorităţi de a încerca să se prezinte mai bine una faţă de cealaltă.
Cerem pe această cale de urgenţă Guvernului şi Premierului să facă toate demersurile necesare pentru unificarea procedurilor de raportare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor de management şi preluarea rolului de coordonare de către o structură unică, responsabilă de managementul fondurilor structurale la nivel naţional. (Institutul Pentru Politici Publice, comunicat de presă)