Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi Fundaţia „In Memoriam” au comemorat, sâmbătă, 2 iulie, printr-o slujbă de pomenire, un deceniu de la trecerea la cele veşnice a dr. D. Corlăţeanu. În ciuda unei ploi fără încetare, colegi şi prieteni ai ilustrului dispărut prematur au omagiat activitatea de excepţie a celui care a fost comemorat.
Preotul paroh Viorel Vârlan, în alocuţiunea sa, a arătat cât de mult îi lipseşte prietenul care în momente deosebite ale zidirii bisericii şi în crearea fundaţiei „In Memoriam” a dovedit energii deosebite, iniţiative, perseverenţă şi inteligenţă strategică în alcătuirea unei echipe capabilă să depăşească dificultăţile inerente oricărui început.
Dr. Bilius Mircea s-a referit la profesionalismul dr. Corlăţeanu, amintindu-şi de proaspătul absolvent pe care l-a primit în Dispensarul veterinar din Dărmăneşti, îndrăgindu-l din primele zile pentru optimismul său şi un spirit organizatoric deosebit, loialitate şi principialitate; m-a emoţionat mărturisirea sa: „Cu câteva zile înaintea momentului fatidic, într-o dimineaţă de miercuri, pe 26. 06.2001, zărindu-l pe Dragoş în faţa clădirii sindicatelor medicilor veterinari, am oprit maşina, am mers la el, l-am îmbrăţişat şi grăbit mi-am continuat drumul; această îmbrăţişare din nefericire avea să fie ultima”.
Subsemnatul a apreciat această iniţiativă a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” de a marca cei 10 ani de la dispariţia acestui coleg şi prieten cu o existenţă meteorică, iniţiatorul unor activităţi sociale şi culturale majore, unele încă în curs de desfăşurare.
Înfiinţarea în decembrie 1989 a Mişcării Ecologiste din Bucovina (MEB), la care au aderat intelectuali de prestigiu ai Sucevei între care prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, ing. Taras Seghedin, ing. Toma Gheorghe, arh. Latiş Eusebie, poetul Ion Cozmei, prof. Ioan Nemeş, prof. Lidia Rump, dr. Dafin Mureşean, artista Sofia Vicoveanca, nu ar fi fost posibilă fără eforturile dr. Corlăţeanu de a crea acel colectiv de elită care pe 7 ianuarie 1990 scotea de sub tipar primul număr al jurnalului ecologist „Pro Natura”.
A urmat apoi primul simpozion naţional ecologic la Suceava „S.O.S. natura şi viaţa în pericol”, dar cea mai importantă realizare a început prin aşezarea pietrei de temelie la biserica modernă şi originală, unde este şi sediul fundaţiei „In Memoriam”, pe locul din vecinătatea actualului Palat al Justiţiei, fostă închisoare comunistă care timp de decenii a contribuit la aneantizarea celor mai buni români potrivnici politicii comuniste.
Cele două instituţii sunt expresia protestului şi omagierii celor care au fost închişi, schingiuiţi şi omorâţi fără judecare şi îngropaţi fără nume şi fără cruce în spaţiul dintre biserică şi închisoare.
Forţe oculte râvneau acest teren sub care zac osemintele celor mai buni români, pentru scopuri comerciale, dar Mişcarea Ecologistă din Bucovina, biserica şi fundaţia care abia se înfiripau le-au dejucat planurile; în fond pe acest „Katyn sucevean” nu putea să fie decât ceea ce este astăzi, un memorial, un mausoleu în curs de finalizare al celor care au sângerat şi au murit pentru idealuri româneşti patriotice şi de credinţă în Dumnezeu, împotriva opresiunii comuniste. Biserica memorialului victimelor comunismului din Bucovina, prin silueta zveltă, cupolele şi fleşa îndrăzneaţă va rămâne peste veacuri mărturisind celor ce vor voi să cunoască istoria represiunii comuniste că sub acest pământ sunt osemintele părinţilor şi bunicilor noştri care au avut tăria rezistenţei fizice, psihice şi morale de a se opune celor ce voiau să întroneze cu forţa o orânduire străină românilor, fără lege, fără Dumnezeu.
„Ziua aducerii aminte”, dedicată doctorului Dragoş Corlăţeanu
1 2
Comentariul dvs.
ClementMedia.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!