Creştinii consideră că Cina cea de taină, la care Iisus Hristos s-a aflat alături de apostolii săi, a avut loc în ziua de joi (Joia Mare), însă un studiu dat publicităţii la începutul acestei săptămâni susţine că Cina s-a petrecut în ziua de miercuri dinaintea crucificării, anunţă AFP.
Prof. Collin Humphreys, cercetător la Cambridge University, consideră că este cazul să ne raportăm la un calendar actualizat, pledând astfel în favoarea introducerii în cele din urmă a unei date fixe de celebrare a Paştelui.
C. Humphreys utilizează o combinaţie de informaţii rezultate din cercetările biblice, istorice şi astronomice în încercarea de a identifica ziua în care Iisus a stat la masă pentru ultima dată împreună cu discipolii săi. De altfel, unii cercetători s-au arătat intrigaţi şi mai înainte de o aparentă contradicţie din Biblie. Astfel, în vreme ce Matei, Marcu şi Luca informează că Cina s-a petrecut la începutul sărbătorii evreieşti a Paştelui, Ioan spune că ar fi avut loc înainte de Paşte.
Humphreys, în cartea sa intitulată „Misterul Cinei celei din urmă”, ajunge la concluzia că Iisus, ca şi Matei, Marcu şi Luca, ar fi folosit un calendar diferit de cel al lui Ioan. Humphreys atrage atenţia că, dacă avem în vedere Biblia, evreii n-ar fi putut să greşească în privinţa mesei rituale de Paşte, n-ar fi putut-o confunda cu o alta. Şi de aceea este de neînţeles de ce evangheliştii se contrazic cu privire la acest subiect. De altfel, Humphreys se raportează şi la alţi specialişti biblici care, din acest motiv, arată că n-ar trebui să avem încredere în toţi evangheliştii. Dar dacă am utiliza totodată Evangheliile şi ştiinţa, am ajunge la concluzia că, de fapt, nu e nicio contradicţie la mijloc!
Potrivit teoriei lui Humphreys, Iisus se folosea de un vechi calendar evreiesc, deşi începuse a se utiliza din ce în ce mai mult calendarul aflat în uz şi în zilele noastre. Conform calendarului ţinut de Iisus, masa de Paşte (şi, de asemenea, Cina) cădeau în ziua de miercuri, aşa explicându-se şi de ce un număr atât de însemnat de evenimente s-au petrecut între Cină şi crucificare. Prin urmare, arestarea lui Iisus, interogatoriul şi procesul n-ar fi avut loc într-o singură noapte.
Humphreys, estimând data Paştelui în raport cu calendarul nostru solar modern şi susţinând că Iisus a fost crucificat pe data de 3 aprile, consideră că Paştele s-a ţinut în data de 5 aprilie.
Misterul Cinei de taină
Comentariul dvs.
ClementMedia.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!