
Cezar Straton
Axiomă. Fiecare femeie are dreptul să hotărască singură câţi ani are!
Barbu (Ion). Poetul şi matematicianul Ion Barbu (Dan Barbilian) s-a bucurat de dezmierdările a cinci mii de femei. Moartea i-a fost grăbită de faptul că asaltase, la pielea goală, o tânără într-o cameră neîncălzită. Era iarnă, iar sistemul imunitar al poetului era slăbit din pricină că se droga cu eter – obişnuia să îşi pună măşti cu vată îmbibată în eter. Ion Barbu făcuse ciroză, dar continua să alerge după femei. Una dintre tinerele nevinovate pe care le desfăta aproape zilnic cu câte o partidă de amor era juna poeta Nina Cassian, o fată destul de urâţică și care, la finele anului 2010, s-a autocaracterizat astfel: „Până la 17 ani, nu se uita la mine nici un câine!”. Mare amatoare de plăceri trupeşti, Nina ajunsese la bătrâneţe să se culce numai cu tineri sub 20 de ani. Ar fi încercat să-l seducă, tardiv, inclusiv pe suceveanul nostru, Alex Ștefănescu, după propriile lui mărturisiri..
Cuviință. „De la Freud încoace s-a produs o mutație: s-a pus sexul în locul capului. Asta e tristețea cea mai mare. Vedeți, la noi, la români există/ exista o cuviință. Anumite cuvinte nu se pronunțau – nu erau niște tabu-uri, dar există/ exista o pudoare. Acum «cuviința», cuvântul acesta, a dispărut din dicționar. Nu am prejudecăți de niciun soi, dar felul în care ne purtăm ucide frumusețea.” (Zoe Dumitrescu Bușulenga)
Dăruire. „Să dai, să dai, iată marea fericire a vieţii. Să dai mai ales la timp, fiecare lucru la vremea lui. Să dai râsul, să dai lacrimile… să-ţi trăieşti avânturile, să-ţi trăieşti durerea… să înhaţi raza de bucurie care fuge, să-ţi arăţi dinţii frumoşi în râsul pe care nişte ochi umezi ţi-l cerşesc şi, apoi, apoi, să plângi nebuneşte, din toată inima, sătulă de bucurie! Să plângi un timp… şi apoi să râzi!”. (Panait Istrati, „Neranţula”)
Ecografie. – Doctore, ce a arătat ecografia? – O nuntă neplanificată, domnișoară.
Încurajare. Cine caută de muncă cu program două zile din 5, de la 9 la 16, cu salariu între 2000 şi 5000? Sunaţi! Vom căuta împreună!
Monica. Camil Petrescu, autorul „Patului lui Procust”, a fost amantul tinerei scriitoare şi critic literar Monica Lovinescu. Aceasta l-a pasat, apoi, unei nimfomane pe care, în cele din urmă, prozatorul a luat-o de nevastă. Soţia lui Camil Petrescu, care aducea fără nicio jenă bărbaţi în casă, l-a chinuit pe scriitor până în clipa morţii sale, survenită la vârsta de 63 de ani. A decedat la spital, din pricina unei boli de circulaţie a sângelui, după ce şi-a smuls din vene perfuziile care îl ţineau în viaţă. Cum Camil nu avea încredere în medici, se trata singur cu halva, fiind convins că astfel sângele îi va circula mai lesne prin artere. Monica Lovinescu, fiica criticului literar Eugen Lovinescu și verişoara prozatorului Anton Holban, a scriitorului Vasile Lovinescu şi a dramaturgului Horia Lovinescu, s-a căsătorit, mulţi ani mai târziu, cu poetul Virgil Ierunca. E înmormântată la Fălticeni.
Optimist. Pesimistul: – Femeile din barul ăsta sunt nişte stricate. Optimistul: – Aşa sper şi eu…
Partener. „Caut partener pentru deschidere centru comercial. Cerinţe: cagulă şi rangă.”
Pensionat (de boală). Trei români, într-o barcă, pescuiau. Deodată un înger apare lângă ei. După ce-și revin din surpriză, încep să-i ceară îngerului: – Te rog, vindecă-mă de durerea de spate! Îngerul îi atinge spatele şi e vindecat! – Toată viața am purtat ochelari de vedere; n-ai putea să-mi redai vederea? Îngerul îi ia ochelarii, îi aruncă în apă şi omul își recapătă vederea. Cănd îngerul își îndreaptă privirea spre al treilea, acesta cere cu înfrigurare: – Pe mine să nu mă atingi! Eu sunt pensionat pe caz de boală, în România.
Promo (mișto!). Tratăm cleptomania cu ajutorul claustrofobiei. (Poliţia).
Suferințe. „Suferinţele îl întăresc pe om şi sunt mai necesare decât orice plăcere pentru formarea unui mare caracter.” (Constantin Brâncuşi)
Test (suprem). Când te cerţi cu un prost, asigură-te că nu face şi el acelaşi lucru!
Tomnatic. La 60 de ani, Mihail Sadoveanu şi-a părăsit familia pentru tânăra Valeria Mitru (20 de ani). I-a dedicat fetişcanei şi un volum de poezii, DAIM („Doamnei alese a inimii mele”), care l-a lăsat rece pe Eugen Lovinescu. Sadoveanu a trăit alături de Valeria Mitru aproape 21 de ani, până la moartea sa, în 1961. Bravo lui, grasului (în toate celea)!
Umbrele. Omul politic englez Neville Chamberlain nu se despărţea niciodată de umbrela sa. Într-o zi însă o uită acasă. Când coborî din trenul care-l ducea la Londra, fu cât pe ce să ia umbrela unui călător. Necunoscându-l, acesta l-a apostrofat tăios. Chamberlain îşi ceru scuze şi, pentru a evita repetarea unui asemena incident, cumpără în ziua aceea trei umbrele. Pe când se întorcea cu trenul spre casă, nimeri din nou în acelaşi compartiment cu călătorul de dimineaţă. Văzând umbrelele, acesta spuse: Văd că azi ţi-a mers bine!
Volan. Somnul previne îmbătrânirea. Mai ales în cazul celor de la volan.
Votcă (ecologică). Vodca luată la vânătoare a salvat mai multe animale decât Greenpeace! | Cezar STRATON