Cunoscutul om de cultură sucevean Alexandru Toma, profesor, doctor în filosofie, scriitor şi publicist, împlineşte astăzi respectabila vârstă de 80 de ani. Îl felicităm cu căldură şi îi urăm să se bucure de mulţi alţi buni, cu sănătate, inspiraţie şi putere de muncă pe tărâmul scrisului. Cred că mulţi suceveni îl mai ştiu ca animator şi promotor al noului în viaţa spirituală de pe plaiurile bucovinene. E de reţinut că într-o perioadă înfloritoare a vieţii sale a contribuit mult la afirmarea puternică a culturii, nu numai pe plan local, ci şi naţional. Bănuiesc că şi cei care lucrează acum în domeniul învăţământului şi al culturii îşi mai amintesc de el, chiar dacă odată cu trecerea timpului a intervenit, vrând-nevrând, uitarea. Cum se întâmplă din păcate în zilele noastre, când unii ignoră tot ce s-a gândit şi s-a realizat cu bune intenţii altă dată!
Amintirile despre activitatea lui Alexandru Toma nu pot fi epuizate fără a menţiona şi câteva fapte concrete. Din iniţiativa şi prin grija sa, în calitate de coordonator oficial al domeniului, la Suceava s-au organizat multe manifestări cultural-artistice cu ecou pe plan judeţean şi naţional. A căpătat un impuls şi creaţia literară, oglindită mai întâi în „Pagini bucovinene”, care au apărut ca supliment al revistei ieşene „Convorbiri literare”, apoi în revista suceveană „Bucovina literară”, reapărută după Revoluţia din decembrie 1989. Evident, de mare ajutor i-au fost receptivitatea şi colaborarea oamenilor cu care a lucrat şi l-au sprijinit. De numele lui Alexandru Toma este legată şi reorganizarea unor instituţii de cultură şi perfecţionarea activităţii lor, amplasarea în Suceava şi în alte localităţi din judeţ a statuilor unor importante personalităţi ale istoriei şi culturii noastre naţionale, precum şi înfiinţarea la Fălticeni a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Demersurile sale repetate la foruri naţionale au făcut ca dorinţa marelui sculptor român să devină realitate, ca expresie a marii lui iubiri pentru tot ce este frumos şi pentru locurile natale.
Având o experienţă îndelungată şi un impresionant bagaj de cunoştinţe din diferite domenii, Alexandru Toma a îndeplinit un timp şi misiunea de ziarist, lucrând efectiv sau colaborând frecvent la diverse publicaţii. Foşti colegi de muncă la redacţia ziarului „Crai nou”, între care mă număr şi eu, îşi amintesc, desigur, cu plăcere de întreaga sa activitate profesională în instituţiile culturale, în presă, în viaţa social-politică şi, bineînţeles, debutul la redacţia ziarului „Zori noi” şi de ce a urmat după acesta. Informaţiile foarte numeroase pe care le deţinea şi le difuza cu amabilitate colegilor de redacţie, precum şi întâmplările hazlii întâlnite în judeţ, presărate cu glume având ecou în actualitate, au dat un plus de substanţă şi apreciere prezenţei sale între noi.
Cele relatate în aceste rânduri sunt, fireşte, simple şi modeste consemnări cu caracter informativ prin care vrem să marcăm importanta aniversare a lui Alexandru Toma. În cartea „Labirintul”, una dintre multele al cărei autor este pot fi găsite numeroase şi semnificative date cu caracter biografic. Cei care au lucrat mai mult timp împreună cu el şi i-au cunoscut bine activitatea au deschisă calea pentru a-i întregi – prin gândire, memorare şi exprimare – portretul sărbătoritului de astăzi. Eu fac doar o semnalare şi o invitaţie la neuitare. | COSTACHE CLEMENT, membru al UZPR, sincer admirator al fostului meu bun colaborator şi apoi la fel de bun coleg de muncă