Modificarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului – prin Legea nr. 9/2018 – a creat baza legală pentru desfășurarea activității specifice unui domeniu nou de activitate în cadrul instituției Avocatul Poporului, condus de un adjunct ce are în coordonare un domeniu specializat în urmărirea, apărarea, protejarea și promovarea drepturilor copilului, cunoscut deja sub denumirea de Avocatul Copilului.
Din luna decembrie 2018, echipa Biroului Teritorial al instituției Avocatul Poporului s-a completat cu un nou membru, IOAN TUDOR, expert, a cărui activitate se desfășoară la nivelul județelor Suceava și Botoșani, acționând în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susținând și încurajând respectarea și promovarea drepturilor copiilor, în condițiile Legii nr. 35/1997, ale Convenției pentru drepturile copilului adoptată la 20 noiembrie 1989 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, ratificată de România prin Legea nr. 18/1990, precum și ale Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În îndeplinirea mandatului specific domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului, Avocatul Copilului soluţionează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului, precum și sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora în legătură cu acţiunile instituţiilor publice din domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative şi neprivative de libertate prevăzute de Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, ori ale altor instituţii a căror activitate este incidentă domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
De asemenea, rolul acestuia este și de a se implica în promovarea drepturilor copilului, atât în rândul acestora, cât şi al adulţilor, precum și de a colabora cu structurile formale ale copiilor, urmând ca atunci când situațiile impun, să sesizeze autorităţile competente.
Totodată, reprezentantul Avocatului Copilului va putea formula propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc, iar o serie de autorităţi a căror atribuții sunt legate de copii vor trebui să fie mai atente la propria activitate, deoarece specialistul din cadrul acestei instituții va putea efectua, împreună cu reprezentanții Mecanismului național de prevenire a torturii în locurile de detenție, vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, la centrele educative sau de detenţie în care minorii execută pedepse privative de libertate, la persoanele însărcinate cu supravegherea și îndrumarea minorilor aflați în executarea măsurilor neprivative de libertate, la centrele de plasament, locuinţele de tip familial, asistenţă maternală şi plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecție specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, precum şi la familia extinsă și spitalele de pediatrie.
Un alt element de noutate este că printre atribuțiile Avocatul Copilului se regăsește și cea de a sesiza, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existența unor indicii privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor, în timp ce Avocatul Poporului poate formula cereri de chemare în judecată ori plângeri penale și poate reprezenta în fața instanței minorul, în cazurile în care acesta a fost victimă a violenței fizice sau psihice, din partea părinților, tutorelui sau reprezentantului legal, ori a abuzului, violenței și exploatării sexuale, a exploatării prin muncă, a traficului de ființe umane, a neglijării și exploatării, precum și a oricărei forme de violență asupra copilului, prevăzute și sancționate de lege.
Beneficiari ai Avocatului Copilului sunt în primul rând copiii, dar și părinții, care trebuie să cunoască faptul că noile reglementări au creat o serie de instrumente ce îi pot proteja pe copii, permițându-le să sesizeze instituția Avocatul Poporului, autoritate autonomă și independentă a statului față de orice altă autoritate publică, pentru a-i apăra de abuzuri, pentru a media acordarea unor drepturi, care ar trebui să le fie acordate legal de instituțiile statului, ori pentru a-i proteja atunci când drepturile le-au fost încălcate.
Trebuie menționat și faptul că întreaga activitate desfășurată de Avocatul Poporului este pusă în slujba cetățenilor în mod gratuit, orice petiție adresată acestei instituții fiind scutită de taxă de timbru.
Una dintre modalitățile de sesizare a Avocatului Poporului o constituie cea din oficiu, în baza materialelor furnizate de presa scrisă, audiovizuală ori a articolelor postate online de diferite publicații, din luna decembrie până la acest moment fiind înregistrate în această modalitate la Biroul Teritorial Suceava cinci dosare, aflate în curs de soluționare.
Pe această cale, reamintim că sediul Biroului Teritorial Suceava al instituției Avocatul Poporului se află situat în municipiul Suceava, str. Petru Rareș, nr. 15 (în incinta Camerei de Conturi Suceava), sesizările putând fi formulate în scris, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, sau pot fi depuse personal sau prin mandatar ori transmise prin poștă (inclusiv poștă electronică – email: avpsuceava@avp.ro). De asemenea, petițiile pot fi prezentate și telefonic, apelând numărul 0230-520622. | C.P.