ARTIMISIA IGNĂTESCU:
Anul trecut, pe data de 23 septembrie 2018, pe strada Alexandru Vlahuță din Câmpulung Moldovenesc, I.P.S. Pimen, al Sucevei și al Rădăuților, a sfințit o frumoasă bisericuță din lemn, pe care o socotim născută din legendă. Povestea ne-a fost relatată de către părintele consilier Petru Crăciun, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.
„În vremea când drumurile tătarilor erau singurele cu nume, în locul numit Poiana Zimbrului (Cimitirul Eroilor de azi), pe calea ce ducea la bisericuța de pe Deia, în Ajunul Crăciunului, venea un zimbru care mugea până noaptea târziu înfricoșând puținii locuitori ai zonei.
Părinții călugări de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului i-au îndemnat pe locuitori să construiască în acel loc un locaș de închinare. Astfel, bisericuța ridicată de Petru Leliuc (Lehaci) pe Deia, a fost mutată în Poiana Zimbrului, în Ajunul Crăciunului, având hramul Nașterii Domnului.
Se spune că de atunci zimbrul n-a mai boncăluit, n-a mai mugit și deci locuitorii au scăpat de necazuri…”.
Aceasta este pe scurt povestea bisericuței, renăscută în zilele noastre pe strada Alexandru Vlahuță, din Câmpulungul Moldovenesc. Cum s-a ajuns aici. Aflăm tot de la părintele Crăciun.
Ocupanții austrieci stabiliți aici în 1775, ar fi pus un ostaș să dărâme crucea de pe turla mănăstirii Sihăstria Rarăului. Se spune că acel om, pentru păcatul său fără voie, ar fi orbit și pentru a-și ispăși greșeala a fost îndemnat să ridice o biserică, care a fost așezată în spatele catedralei câmpulungene. Cu ajutorul Fondului Bisericesc s-a construit în preajma acestui loc catedrala din Câmpulung, sfințită în anul 1913, de către Mitropolitul Vladimir de Repta. Denumirea de Catedrală a câștigat-o în vremea unui alt om de seamă al Bucovinei, apropiat nouă (născut la Stulpicani și care are urmași și astăzi în comuna Vama), Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc. Bisericuța, construită inițial de fostul ostaș care a orbit, a fost strămutată în comuna Bădeuți, iar clopotnița a stat la baza construirii capelei din Cimitirul Sâhla.
Cu anii bisericuța, devenită filia Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Poiana Zimbrului (Cimitirul Eroilor) a dispărut.
Parohul Catedralei, părintele Petru Crăciun, pornind poate și de la numele său legat de sărbătoarea Crăciunului, dar și dorind să cinstească Centenarul Marii Uniri, prin readucerea în memoria oamenilor a unor fapte demne din trecut, s-a gândit să construiască o bisericuță care să aibă același hram ca cea care a existat în Poiana Zimbrului. Aici, printre morminte, nu mai era loc. Dar, important era ca ea să fie reconstruită în Câmpulung. A găsit înțelegere la unii creștini buni și generoși. Soții Georgeta și Constantin Piticari, au dăruit terenul pe care-l aveau disponibil pe strada Alexandru Vlahuță. Clopotul a venit de la un urmaș al maramureșenilor cu care au existat întotdeauna legături, dl. Ioan Ciocan. Unul din preoții parohiei, pe care părintele Crăciun o păstorește, a acoperit cheltuielile iconostasului. În rest, – ne mărturisește părintele Petru C., „ne-a ajutat Dumnezeu și cei care ne-au înțeles dorința de-a lăsa ceva în urma noastră, care să ne vorbească despre trecutul oamenilor acestor locuri”. De altfel pisania de la intrare în această biserică conține și cuvintele: „Biserica a fost construită ca un omagiu adus înaintașilor care au păstrat unitatea de credință, limbă, obiceiuri și tradiții…”.
Până acum s-au săvârșit aici, peste 50 de sfinte liturghii, ca într-o casă țărănească de peste 300 de ani. În afară de rolul său ca biserică, aceasta, remarcabilă prin frumusețea și originalitatea ei, se adaugă celorlalte obiective turistice ce pot fi vizitate de multitudinea de oaspeți, din țară și peste hotare, ce poposesc anual în orașul de la poalele Rarăului.