Două plăci comemorative au fost dezvelite şi binecuvântate ieri, 11 noiembrie, după slujba de duminică, de-a dreapta clopotniţei Bisericii „Sfânta Înviere” din Suceava. Una, de forma şi cu stema fostului ducat al Bucovinei, cuprinde un citat din prof. dr. Al. Procopovici: „Unirea Bucovinei, vor învăţa nepoţii şi strănepoţii noştri, a fost hotărâtă şi înfăptuită de Constituanta din 27 octombrie, a fost realizată de fapt prin intrarea armatei în capitala ei în ziua de 11 noiembrie, desăvârşită de Congresul General din 28 noiembrie 1918 şi şi-a găsit consacrarea internaţională în tratatul de la Versailles. Exact şi foarte adevărat. Cine însă va răsfoi şi documentele vremii, îşi va da seama în acelaşi timp de cât zbucium, câte dibuiri, cât avânt, cât răsunet din învălmăşeala vremii se cuprinde în această Unire a Bucovinei, care nu se găseşte la sfârşitul, ci doar la începutul unei mari renaşteri a neamului, care îşi mai aşteaptă şi vestitorul şi
înfăptuitorul”. Cealaltă placă este întru amintirea celui care a fost „Preot Protoiereu Ioan Iliuţ (1.01.1855 – 20.12.1938)”: „Născut în Crasna Bucovinei, a deprins din familie iubirea de neam şi glie. S-a consacrat luptei pentru afirmarea naţiunii sale în Ţara Fagilor încă de când era student teolog la Cernăuţi, astfel că în 1875 devine membru fondator al Societăţii academice Arboroasa, iar mai apoi membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. În calitate de sacerdot la Drăcineţ, Bobeşti şi Cajvana, precum şi în demnitatea de protoiereu al Humorului, şi-a asumat slujirea obştii într-un profund simţ al datoriei, întreaga viaţă ostenindu-se a rămâne un om de o autentică credinţă şi un mare patriot. Ziua de 28 octombrie 1918 îl găseşte la Cernăuţi, unde este ales de către Adunarea Constituantă membru al Consiliului Naţional Român, ce a hotărât unirea Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României. În semn de recunoştinţă, prestigioasa Societate academică Junimea din Cernăuţi îl desemna în 1922 membru
emerit. Fie-i amintirea binecuvântată!”. Mai jos se menţionează că „această placă, precum şi restaurarea Clopotniţei tip Zvoniţă se dedică, în Anul Centenar, de către Cleopatra şi Eugen Cabuz, urmaşi ai părintelui Ioan Iliuţ, memoriei părinţilor şi înaintaşilor lor. Suceava, 11 noiembrie 2018”.
Familia Cleopatra şi Eugen Cabuz, alături de alţi membri ai familiei şi apropiaţi, a participat la slujba de duminică de la Biserica „Sfânta Înviere”, deosebită şi prin aceea că răspunsurile la strană au fost date de Corala „Ciprian Porumbescu”. Slujba, cât şi evenimentul comemorativ ce a urmat, au fost susţinute nu doar de toţi preoţii parohiei – pr. paroh Dumitru Irimia, pr. Vasile Irimia, pr. Alexandru Zofotă, pr. Ioan Irimia –, ci şi cu participarea pr. paroh Mircea Nuţu de la Catedrala din Gura Humorului şi a pr. Viorel Ilişoi, protoiereu al Protopopiatului Suceava 1.
Cu prilejul dezvelirii celor două plăci, familia Cabuz a dăruit participanţilor la eveniment cocarde tricolore şi steguleţe cu simboluri ale Anului Centenar al Unirii. În încheierea evenimentului, cele trei vestite clopote ale Bisericii „Sfânta Înviere” au fost trase timp de 100 de secunde, reverberând peste centrul Sucevei zvon de Unire. | L.D.C.