Cenaclul „Maşina cu poeţi”, o iniţiativă a poetului Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi a subsemnatei în calitate de lector de română la Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi, şi-a reluat întâlnirile lunare duminică, 26 noiembrie 2017, la Cernăuţi, în incinta cafenelei „Bucureşti”.
Ca de obicei, în faţa unui public cernăuţean fidel, şi în cadrul acestei a XI-a ediţii a cenaclului, poeţi, prozatori, jurnalişti şi artişti cernăuţeni şi suceveni au citit poeme vechi şi inedite, fragmente de proză, au prezentat recente apariţii editoriale, au dezbătut şi au emis idei pentru îmbunătăţirea formulei acestui cenaclu lunar, organizat alternativ la Cernăuţi şi la Suceava.
Dintre suceveni, Cezar Straton a venit la Cernăuţi cu „Struţocămila”, cel mai recent volum al său de publicistică, apărut la Iaşi, în 2015. Cartea şi autorul său au fost prezentaţi de Edmond Neagoe, consul al României la Cernăuţi, care a citit în cadrul întâlnirii şi un poem inedit din propria creaţie şi a participat foarte activ la dezbateri, demonstrând că se înscrie într-un soi de tradiţie a corpului consular românesc de la Cernăuţi care, constant în ultimii ani, a numărat în rândurile sale câte un poet.
Poetul, prozatorul şi artistul vizual Constantin Severin, membru de bază al cenaclului, a citit un fragment, „Andante”, din amplul său poem „Improvizaţii pe cifraj armonic”.
Alături de ei, tot de la Suceava, prozatorul Mircea Nanu-Muntean a citit un fragment din cartea sa de debut „La crâşma lu’ Ilie. Zburătăcind prin multivers”, apărută anul acesta la editura Cygnus, cu o prefaţă de Alexandru Mironov şi o postfaţă de George Sauciuc, iar George Sauciuc şi Cezar Adomniţei au participat la dezbateri.
Dintre cernăuţeni, Dragoş Olaru a prezentat două cărţi apărute în acest an la Cernăuţi, una scrisă de el însuşi, consacrată Societăţii medicale „Isidor Bodea” la cei 20 de ani de activitate, cealaltă datorată lui Dumitru Covalciuc şi consacrată „Membrilor Consiliului Naţional Român din Bucovina ales la Adunarea Constituantă din 27 octombrie 1918”. Mircea Lutic a prezentat antologia „Târgovişte – Chişinău – Cernăuţi. O triadă a liricii româneşti” (Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2017), cuprinzând o selecţie de texte din creaţia a 23 de poeţi de limbă română din trei ţări vecine.
Tot dintre cernăuţenii prezenţi, au mai citit, printre alţii, Vasile Tărâţeanu, comoderator al evenimentului, Dorin Misichevici, venit cu un text intitulat ironic „Poezia dăunează grav sănătăţii”, şi Maria Bojescu. O intervenţie foarte apreciată, de istorie şi critică „cenaclieră”, a avut Ştefan Hostiuc, prezenţă rară, dar foarte preţuită în cadrul cenaclului.
Elena Nandriş, cunoscutul primar al comunei Mahala, din raionul Noua Suliţă, a venit şi de această dată la cenaclu, însoţită de o tânără poetă din localitatea sa, ale cărei texte evocă explicit suferinţele familiale şi naţionale, cauzate de convulsiile istoriei. | Gina Puică, foto: Nicolae Haucă