Deunăzi, Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” din Pleşeşti, prin părintele Constantin Daniel Loluţă, parohul acesteia, a organizat o sărbătoare de suflet având ca subiect activitatea scriitoricească a dlui prof. Mihai Nichita, fiu al satului nostru. După un apostolat de patru decenii la catedră, ca dascăl de umanioare, şi de 6 ani ca primar al comunei natale, Vultureşti, dl Nichita a dat curs îndemnului lăuntric de a aduna câteva volume de proză, rodul activităţii sale publicistice de la „Zori noi” şi „Crai nou”. Totul a fost posibil datorită bunului său prieten Ion Prelipcean, binecunoscutul scriitor, istoric literar şi editor al Ţării de Sus, care a acordat tot sprijinul, inclusiv editarea acestora la editura sa proprie, editură la care până în prezent a scos 180 titluri de carte ale autorilor din ţinut.
După un Te Deum onorat şi de părintele Petru Irimescu, fiu al satului Pleşeşti, numeroasa asistenţă a participat la un spectacol cultural-artistic bine structurat de părintele Constantin Daniel Loluţă. Părintele Irimescu a vorbit cu însufleţire despre Biserica Sf. Cuvioasă Paraschiva şi despre slujitorii sfântului altar, în peste un secol trecut de la ctitorirea acesteia, amintind de veşnic pomeniţii Vasile Pleşoianu, preot, şi Vasile Costăchescu, institutor, ambii istorici ai monografiei bisericii şi comunei noastre, în urmă cu o sută de ani.
Elevii şcolii noastre au recitat poezii din lirica patriotică a lui Eminescu şi Coşbuc. Grupul vocal al Căminului cultural Vultureşti, „Crizantema”, condus de bibliotecara Gabriela Lungu, a interpretat mai multe cântece din tezaurul popular. Doamna Simona, apăsând coarda sensibilă a auditoriului, a obţinut de mai multe ori ropote de aplauze pentru ţinuta artistică ridicată şi pentru lecţia de patriotism. Profesorul de istorie a vorbit despre Unirea Principatelor de la 1859.
În partea a doua, scriitorul bucovinean Ion Prelipcean a invocat personalitatea fostului său coleg şi prieten de la facultate Vasile Toderaş, director al şcolii Mereşti, autor şi el a numeroase poezii, şi a Marietei Stratu, fosta lui profesoară universitară de la Suceava, originară din Pleşeşti, amândoi plecaţi de tineri în altă lume. Apoi a prezentat succint personalitatea prof. Mihai Nichita şi a cărţilor sale: Istoria comunei Pleşeşti şi a bisericii „Cuvioasa Paraschiva”, de Pleşoianu şi Costăchescu, reeditată de Mihai Nichita după 100 de ani (1913-2013), Toponimia satelor Pleşeşti, Hreaţca şi Jacota, Portrete şi pamflete (o monografie literară), Vorbe de clacă (medalioane literare), Maria Boian, versuri (ediţie îngrijită de Mihai Nichita), Istoricul Şcolii gimnaziale „Constantin Tomescu” din Pleşeşti, 2016.
Toată asistenţa a primit cărţi gratuite din partea domnilor Mihai Nichita şi I. Prelipcean (200 exemplare), care, prin volumele sale „Rune”, „Călător printre stele”, „Proscrisul”, evocă localitatea Vultureşti, unde cu aproape jumătate de secol în urmă şi-a petrecut ucenicia ca profesor de română şi director de şcoală în satul Hreaţca.
În final, toată asistenţa a fost invitată de cucernicii părinţi la o agapă binemeritată. Părintele Loluţă a dovedit şi prin aceasta generozitatea sa recunoscută, alături de iubirea de neam, dragostea faţă de cultură şi faţă de oameni, preţuirea valorilor umane, ce ţin de specificul naţional. | Mihai Tomescu