Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie patronează, pentru al doilea an, în România, programului internațional “Eat Responsibly“, program în care țara noastră participă alături de Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.
“Eat Responsibly“ este un proiect de responsabilitate socială, care își dorește ca participanţii să ȋnteleagă de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative / ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre. Scopul proiectului este conștientizarea tinerilor cu privire la consumul de hrană responsabilă.
Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava subscrie scopului propus de proiect, alegându-și în acest an ca domeniu de intervenție deșeurile alimentare și impactul acestora asupra planetei.
Elevii Colegiului Tehnic “Petru Mușat” Suceava au derulat în decembrie activitatea-concurs “Sănătate pentru noi, sănătate pentru mediu!”, activitate care a marcat deschiderea oficială a activităților proiectului în acest an școlar și care a avut ca principal scop conștientizarea elevilor asupra consului responsabil de hrană. Elevii au demonstrat, prin alegerile lor, că a consuma responsabil hrana înseamnă a alege conştient alimente, luând ȋn considerare aspecte referitoare la deciziile privind sănătatea, mediul, economia, cultura etc.
Activitatea concurs a adus împreună echipaje formate din câte patru elevi din clasele de liceu și școală profesională și a presupus parcurgerea a trei etape distincte: prezentarea posterului/afișului pe care elevii l-au pregătit pentru activitate, afiș referitor la un fruct/legumă și importanța acestuia/acesteia pentru sănătatea personală și a mediului, o probă în care au prezentat produsele realizate acasă, din grădina proprie și o probă în care au dat dovada creativității în bucătărie, gândind o rețetă din ingrediente puse la dispoziție de asistenta școlii, doamna Lorena Sava.
Activitatea s-a bucurat de prezența coordonatorilor proiectului, echipei manageriale, personalului medical al școlii, cadrelor didactice, dar nu în ultimul rând a părinților și invitaților din școli partenere, și a demonstrat tuturor celor prezenți că a mânca responsabil nu înseamnă doar a fi atent la cât și cum mănânci, ci, mai cu seamă, ce mănânci, cât de importante sunt resursele de hrană provenite din mediul din imediata ta vecinătate și cât de important este să utilizezi eficient resursele.
Evident, degustarea produselor din cămări, indiferent dacă a fost vorba de dulcețuri, compoturi, zacuști sau salate de toamnă nu a lăsat nimic în borcane, lucru care nu poate decât să ne bucure! S-a demonstrat relevanța mediului pentru alimentație, s-a câștigat lupta cu fast-foodul și sucurile acidulate … cel puțin astăzi. Un pas mic, dar important, să-i parcurgem împreună pe ceilalți … ! | Abiculesei Sebastian, clasa a XII-a D – purtător de cuvânt, Simion Daniela – coordonator de program