Programul „Job Shadow” – Junior Achievement România a apărut ca răspuns la noile cerinţe impuse de dinamica pieţei forţei de muncă şi îşi propune să contribuie la pregătirea profesională a tinerilor în spiritul antreprenoriatului şi al formării pentru o profesie.
Acest program introduce elevii în mediul de lucru al unei companii/instituții, le oferă noţiuni teoretice despre piaţa forţei de muncă şi locul de muncă, experienţe şi modele de carieră profesională existente pe piaţa românească şi internaţională şi are ca obiective: > Acumularea de experienţă pentru viitorul loc de muncă; > Promovarea învăţării practice prin înţelegerea responsabilităţilor caracteristice locului de muncă în cadrul unei companii; > Realizarea de întâlniri directe între tineri şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.
Job Shadow oferă elevilor o imagine reală a comunităţii de afaceri şi a locurilor de muncă, îi ajută să-şi identifice interesele şi aptitudinile, modul în care pot să şi le valorifice pe piaţa muncii şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările: „Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.
Prin amabilitatea dnei subcomisar Elena Iacob și a colegilor de la Inspectoratul Județean de Poliție, elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava s-au aflat recent în „umbra” unui angajat din instituţie, având posibilitatea să înveţe mai multe despre un loc de muncă într-o structură a Poliției Române, competenţele necesare şi responsabilităţile aferente lui. Informații complete despre această carieră le-au fost prezentate de subcomisar Elena Iacob prin proiectul „Și TU poți deveni POLIȚIST”.
În cadrul acestei activități, s-a evidenţiat importanţa educaţiei şcolare pentru viitorul profesional al fiecărui tânăr, modul în care se reflectă studierea unor discipline precum matematica, limba română, ştiinţele socio-umane, informatica etc. în îndeplinirea atribuţiilor caracteristice meseriei pentru care se pregătesc. Elevii au identificat abilităţile necesare practicării unei meserii în cadrul Poliției Române, urmărind abilităţile pe care trebuie să le aibă pentru a lucra în acest domeniu. Evaluând toate aceste caracteristici, elevii interesați vor putea să-și construiască un plan de acţiune corelat cu educaţia şi abilităţile pe care trebuie să și le însuşească pentru a obţine locul de muncă dorit.
Prin misiunile prezentate în cadrul unor filme despre eliberarea unui ostatic și urmărirea unei mașini în trafic, elevii au observat modul de lucru în echipă, rolul, importanţa şi avantajele lucrului în echipă, modul în care fiecare membru al echipei contribuie la îndeplinirea cu succes a atribuţiilor de serviciu.
Coordonatorul local delegat al activităţii, subsemnata, împreună cu profesorii participanți Angelica Turculeț, Fabiola Iacobescu și Daniela Busuioc, au evidențiat faptul că atât educaţia şcolară şi extraşcolară, cât şi specializarea postşcolară sunt necesare pentru obţinerea succesului profesional. Asigurarea unei educaţii bune în şcoală este esenţială în procesul găsirii unui loc de muncă bun şi, implicit, a unei vieţi mai bune. De asemenea, elevilor li s-a explicat că procesul de învăţare şi asimilare de noi informaţii după absolvirea oricărei forme de învăţământ organizat se va desfăşura în mod continuu fiind necesar dobândirii succesului în cariera profesională a oricărui individ, indiferent de meseria practicată.
Evaluând posibilităţile reale de realizare a unei cariere profesionale de succes, elevii au avut posibilitatea să studieze îndeaproape oportunităţile de carieră oferite de profesia aleasă, ceea ce îi va ajuta să facă alegerea corectă şi în cunoştinţă de cauză a viitoarei lor profesii. | Prof. Anca Iordache, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava