Sub egida Filialei Iaşi a Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina şi împreună cu Cenaclul „Nectarie” din Vama, a avut loc, la 12 martie a.c., la Muzeul Unirii din Iaşi, Amiaza Culturală Bucovineană ediţia LXIX-a.
Atras de promisiunile de pe afişul cu care a fost promovată aceasta sărbătoare culturală, publicul a ales să participe, asta în pofida concurenţei de moment exercitate de un alt paradis al cărţilor, anume Librex 2016 de la Palas Mall, fără a mai pomeni şi alte motive pentru care urbea ieşeană este considerată capitală culturală. Moderator a fost Liviu Papuc preşedintele Filialei Iaşi a Societăţii pentru Cultură Română în Bucovina, împreună cu prof. dr. Vasile Diacon asigurând managementul manifestării de la „Sala Dublei Alegeri”.
Cărţile care au format obiectul lansării au fost: „Bucovineni sub zodia cuvântului” semnată de Paraschiva Abutnăriţei, „Nodul gordian” autor Ion Cernat şi „Purgatoriul unui proscris” autor Sorin Constantin Cotlarciuc, toţi autorii fiind, în afară de alte asociaţii, membri ai Cenaclului „Nectarie” din Vama – Bucovina.
Au vorbit despre cărţile lansate scriitorul şi jurnalistul Valeriu Stancu, bibliotecara poetă Luminiţa Ignea, subsemnatul, preşedintele executiv al cenaclului „Nectarie”, Vasile Diacon, Ioan Abutnăriţei; şi-au completat expunerea cu versuri proprii Mihai Batog Bujeniţă, Vasile Vajoga, iar Vasile Larco a pus epigrama în slujba promovării volumelor de proză. Referitor la cartea lui Sorin Constantin Cotlarciuc, Valeriu Stancu a menţionat: „Sorin Cotlarciuc a scos acum o carte extraordinar de bună, probabil urmându-mi şi sfaturile de la cărţile anterioare. Aştept să citesc şi continuarea, fiind un volum autobiografic, care reuşeşte să stârnească curiozitatea cititorilor prin întâmplările trăite şi hazul scrierilor. Pot spune că este o carte tristă, dar plină de umor. Întâmplările lui Sorin Cotlarciuc fac parte din cotidianul magic al copilăriei”. O prestaţie oratorică deosebită a avut prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu, personalitate a domeniului etnografic.
Invitaţi speciali au fost poetul italian Claudio Pozzani şi poetul croat Drazen Katunaric; ambii au dat dovadă şi de abilitate remarcabilă în ceea ce priveşte arta recitării, traducerea fiind asigurată ad-hoc de Valeriu Stancu.
Faptul că numărul participanţilor a depăşit numărul locurilor (80) a fost dovada certă a interesului pe care publicul ieşean îl acordă cărţii şi autorilor de carte, ceea ce a fost de natură să aducă satisfacţie organizatorilor. Liviu Papuc a apreciat şi participarea celor care au străbătut mai bine de 200 km pentru a fi prezenţi.
Un alt moment deosebit a fost cel în care maestrul Emil Gnatenco a făcut uz de binecunoscutele-i aptitudini şi talent, recitând poezii, unele cu autori în sală.
A fost o „Amiază Bucovineană” reuşită, în care bucovineni, ieşeni şi bucovineni-ieşeni au săvârşit împreună ritualul lansării a încă trei cărţi pe firmamentul literaturii româneşti. | Ioan Mugurel Sasu