România va fi prezentă la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris, desfășurată în perioada 17-20 martie 2016, cu un stand și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Sloganul participării românești la Salon du Livre marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea dadaismului – On doit admettre de Tzara, nous sommes tous un peu dada, informează Institutul Cultural Român (ICR). Printre altele, aflăm că la standul de țară vor fi expuse, pe o suprafață de 55 mp, volume apărute la 30 de edituri românești, precum și traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR. Grafica standului, realizată de arhitectul și graficianul Răzvan Luscov, celebrează, ca și sloganul, centenarul DADA. Un alt stand organizat de ICR va avea ca exponat o carte-obiect (de 2,5 metri înălțime) realizată de artistul plastic Cristian Todie, rezident la Paris – „o carte cu o geometrie nouă: Dada și Brancuși, două aniversări, două revoluții”.
Programul românesc cuprinde dezbateri și numeroase lansări de carte, cu invitați francezi și români de prestigiu. În cadrul acestui program, volumul „Les tiroirs de l’exil. Dialogue avec Leon Volovici” (Lormont, Le Bord de l’eau, 2015) de Norman Manea, va fi prezentat în cadrul unei întâlniri moderate de publicistul Antoine Spire, cu participarea autorului, a traducătorului Nicolas Cavaillès și a jurnalistei Cristina Hermeziu. Scriitorul Norman Manea, originar din Suceava, va lua parte și la dezbaterea cu tema „L’exile et la littérature”, moderată de Cristina Hermeziu, alături de publiciștii Bruno Corty și Olivier Guez.
Printre cărţile semnate de autori români lansate la Salon se numără şi „Le Marchand de premières phrases” de Matei Vișniec, apărută în acest an la Éditions Acte Sud, în traducerea semnată de Laure Hinkel.
Potrivit informaţiilor transmise de ICR, ajuns la ediţia a 36-a, Salon du Livre este un târg dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din lume – totodată deschis publicului larg. „Cu un total de 1200 de expozanți din circa 100 de ţări, 35.000 de autori prezenți la evenimente și un număr estimat de 180 000 de vizitatori, Salonul se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.” | C.M.