Salvaţi Copiii îşi propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1700 de nou-născuţi. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,8 la 1000 de copii născuţi vii în 2014, cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), s-a implicat, din 2011 şi până în prezent, în acţiuni de îmbunătăţire a stării de sănătate a mamelor şi copiilor până în 5 ani din 31 de comunităţi rurale dezavantajate din ţara noastră. Astfel, un număr de 18.836 de beneficiari, dintre care: 13.679 copii 0-5 ani, 3.266 mame tinere şi 1.891 gravide au beneficiat de susţinerea Salvaţi Copiii.
Cu sprijinul companiilor şi miilor de donatori care s-au alăturat campaniilor ”Bun venit pe lume!” şi ”Un gest pentru o viaţă”, am reuşit să dotăm 58 de maternităţişi secţii de nou-născuţi cu echipamente medicale moderne în valoare de7.300.000 de lei, contribuind la salvarea a peste 18.000 de copii, anual.
Câteodată, ca să salvezi o viaţă, este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări. De aceea, Salvaţi Copiii România continuă programul de dotare cu incubatoare a maternităţilor din România, prin campania de strângere de fonduri Un gest pentru o viaţă. Orice sprijin acordat, prin donaţii online , prin SMS la 8844 cu codul „SALVEZ” (2 euro lunar) sau prin donarea a 20% din impozitul pe profit (pentru societatile comerciale), este binevenit.
Camelia Iordache, preşedinta filialei sucevene a Organizaţiei Salvaţi Copiii, ne-a precizat că Filiala Suceava a donat echipamente sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judetean ”Sfantul Ioan ce Nou” Suceava, maternitatilor din cadrul spitalelor municipale Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc (judetul Suceava) si Spitalului Judetean Botosani. „Anul acesta ne-am propus sa dotăm Spitalul din Dorohoi cu un incubator de transport. De ce am ales Dorohoi? Pentru că, numai in anul 2015, in spital s-au nascut prematur 31 de copii, din care 26 au fost transferaţi la Suceava sau Botoşani, deoarece spitalul nu deţine clasificarea necesara asigurării condiţiilor optime pentru acordare şansei la viaţă a acestor copii” ne-a informat Camelia Iordache. | C.M.