Recenta întâlnire lunară a Cenaclului „Nectarie” de la Vama s-a desfăşurat, ca de obicei, sub semnul abordării serioase şi profunde a temelor propuse şi a beneficiat de prezenţa unor personalităţi binecunoscute în domeniul literaturii umoristice, dar nu numai. Au participat la şedinţa cenaclului scriitorii Vasile Larco şi Mihai Haivas, membri ai Academiei Libere „Păstorel” din Iaşi, şi cunoscutul umorist Emil Ianuş.
Dezbaterile pe teme de istorie au relevat aspecte ale primului an de ocupaţie bolşevică în Nordul Bucovinei (28 iunie 1940 – 9 iulie 1941), acest teritoriu transformat într-un imens „campus concentraţionar” în încercarea ocupantului de a realiza utopia comunistă. Despre acest subiect a vorbit col. (r.) Ioan Abutnăriţei. Activitatea desfăşurându-se în ziua de 23 august, istoricul Ion Cernat s-a referit la semnificaţia acestei zile din istoria noastră. „Depinde cât din adevărul acelei zile cunoaştem, cum interpretăm, important este că România, prin alăturarea la Naţiunile Unite, nu a devenit teatru de război. Nimeni nu poate însă confisca un act de o asemenea amploare” a spus profesorul Cernat, care a surprins plăcut asistenţa şi prin lectura unor sensibile texte lirice, scrise cu mai mulţi ani în urmă. S-a adus în discuţie libertatea de opinie, moment în care scriitorul Casian Balabaşciuc s-a referit la rolul intelectualilor, care sunt „coloana vertebrală a unei societăţi”, aşa cum au demonstrat-o de-a lungul istoriei. „Trebuie să nu ne fie teamă, să fim uniţi, să reinventăm demnitatea, patriotismul şi eroismul, să ne asumăm istoria” a mai subliniat vorbitorul.
Un alt moment al întâlnirii s-a constituit din prezentări de carte. Am exprimat, pe baza recentului volum de proză „Alături, dar nu împreună” de Ioan Mugurel Sasu, opinia că autorul este înzestrat cu har, stăpâneşte arta narativă, dă dovadă de o profundă înţelegere a lumii contemporane, pune în dezbatere teme de un real interes, precum timpul, singurătatea, relaţiile dintre oameni ş.a. Volumul de versuri „Sclipiri de rouă”, de Casian Balabaşciuc, a fost prezentat de scriitorul Gheorghe C. Patza, care şi-a intitulat recenzia „Casian Balabaşciuc şi lupta pentru inocenţă”. Vorbitorul s-a referit la structura cărţii, la teme şi simboluri, la sensibilitatea şi nivelul poetic al scrierilor, considerând volumul o reuşită lirică (autorul fiind cunoscut ca un foarte bun prozator).
Ne-a înveselit (dacă n-ar fi şi trist) conţinutul unei scrisori trimisă pe adresa cenaclului, prezentată de preşedinte, dr. Sorin Cotlarciuc, al cărei autor, o persoană în vârstă, s-a declarat nemulţumit de faptul că juriul celei de-a II-a ediţii a Festivalului „Umor fără frontiere în Țara de Sus” nu i-a acordat un premiu pentru scrierile sale. A fost încă un prilej să constatăm că există o tendinţă de afirmare prin scris şi prin premii, nesusţinută de talent real.
O reală plăcere intelectuală ne-a produs avocatul Emil Ianuş, redutabil umorist, prin lectura unor texte din recentul volum „Carantina cu sonete” generat de transformarea în literatură umoristică de calitate a unei experienţe neplăcute – şederea în spital. Pline de savoare au fost „Povestea unui ins din sat, de la ţăran la avocat” sau „Onoarea şi onorariul”, o autoironie, prilej pentru Vasile Larco să-l aprecieze ad-hoc printr-o epigramă.
Mihai Haivas a împărtăşit din experienţa activităţii din cadrul Academiei Libere „Păstorel” şi a lecturat din creaţiile proprii „Sonetul votantului mereu păcălit” şi epigrame. Vasile Larco s-a referit, cu tristeţe, nu cu umor, la situaţia din Bucovina şi din Basarabia, prin conţinutul textelor „Sonetul istoriei furate” şi „Un popor, o inimă” şi, spre a nu-şi dezminţi talentul de umorist, a prezentat şi câteva epigrame pe teme generale. Constantin Moldovan a lecturat mai multe poeme, dintre care unul dedicat apropiatei (atunci – n. red.) sărbători a limbii române, Luminiţa Ignea a citit haiku-uri, din creaţiile proprii au lecturat poeţii Traian Nistiriuc şi Florentin Cauc. Ion Grămadă, muzeograf şi scriitor din Câmpulung, a amintit că pe 27 august se marchează Ziua Eroilor Bucovinei, prilej de a rememora secvenţe din viaţa unuia dintre aceştia, Ion Grămadă, căruia i-a închinat şi un poem „Cinstire bravului erou”.
Întors de la recentul festival de umor de la Macea (cu încă un premiu I) Constantin Tiron i-a încântat pe participanţi cu lectura unor nuvele satirice, printre care „Cavaleri de cinci stele”, dedicată vestitului cabanier Andrei de la Deia. În aceeaşi notă umoristică, Simion Tudurean a prezentat două texte: „Primarul Parisului” şi „Soacra americanului”.
Oaspeţii ieşeni au apreciat calitatea activităţii Cenaclului „Nectarie”, opinând că aceasta ar trebui mai bine promovată. | Paraschiva Abutnăriţei