Nu demult, sub titlul „Medicii suceveni din generaţia de aur, cetăţeni de onoare ai judeţului”, dădeam de ştire despre propunerea unui consilier judeţean potrivit căreia „medicii consacraţi care lucrează” în spitalul sucevean ar urma, după ce se va redacta un proiect de HCJ în acest sens, „să fie răsplătiţi cu titlul de cetăţean de onoare al judeţului”. Ca atare, s-ar avea în vedere „medicii valoroşi”, cu precizarea că „generaţia valoroasă” ar fi „pe terminate”, iar în consecinţă şeful executivului judeţean aşteptând propuneri…
…Se pare că ştirea a avut audienţă în rândul cadrelor medicale şi, cel puţin cu titlu de propunere, adăugăm aici opinia unei doctoriţe sucevene, transmisă în scris redacţiei „Crai nou”: „…Dar cei care au lucrat 25-30 de ani în timpul «iepocii» de aur, în condiţii inumane, fără căldură – în sala de operaţii erau 10 grade Celsius, la fel în sala de naşteri; gravidele erau vinete de frig, când femeia năştea ieşeau aburi din copil; medicul care opera îmbrăca halatul ud (se făcea economie…)? Acei medici şi-au făcut datoria şi au salvat vieţi în acele condiţii! Ei din ce generaţie fac parte?!”.
Adăugăm că iniţiativa consilierului judeţean vine în contextul în care în anul 2016 spitalul sucevean va aniversa 50 de ani şi în cel în care, ca urmare a investiţiilor recente „cei care sunt consumatori de servicii de sănătate pot vedea o transformare foarte mare la spital, inclusiv în ceea ce priveşte cazarea şi masa, totul fiind ca la carte”. | L.D. Clement