Warren G. Harding, Harry Truman, Franklin D. Roosevelt, Dwight Eisenhower, Richard Nixon. Cinci președinți americani și cinci nume binecunoscute în istoria pokerului din America. Un talent înnăscut pentru strategie și arta manipulării informațiilor, perseverență de neclintit și o “față de poker” de milioane. Câteva trăsături care fac legătura între munca aleșilor oricărei țări și un alt joc cu mize mari și milioane de susținători.
Dincolo de IQ
Dacă ai citit vreodată o carte sau un articol despre succes și cum să ajungi acolo, atunci ai fost probabil surprins să afli că succesul are de cele mai multe ori mai puțină legătură cu IQ-ul decât ai fi crezut. Studiile arată că factori precum maturitatea emoțională, perseverența, abilitatea de adaptare la situații noi și atitudinea față de obstacole, sunt factorii care în cele mai multe cazuri fac diferența între succes și eșec sau simplă mediocritate.
Albumul din liceu stă mărturie. Câți dintre colegii care nu treceau niciodată de 7 și 8 sau aveau probleme serioase la unele materii au ajuns astăzi să aibă joburi suprinzător de bune și un succes la care nimeni nu s-ar fi așteptat?
Succesul este departe de a avea o rețetă universal valabilă și se regăsește în cea mai mare parte în abilitatea fiecăruia dintre noi de a identifica ce element asigură succesul în fiecare acțiune sau proiect și în perseverența cu carene urmărim obiectivele.
Minciuna succesului în politică
Este suficient să deschidem televizorul pentru a recunoaște faptul că abilitatea de a îmbrăca adevărul în forme frumoase și general acceptate este vitală pentru un om politic. Indiferent că vorbim despre Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Francois Hollande, Heinz Fischer, Joachim Gauck, Raul Castro sau Barack Obama, abilitatea de ști care adevăruri pot fi spuse și care nu, în ce formă și în ce context sunt de multe ori cele care fac diferența dintre o carieră politică de succes și una însoțită de zâmbete ironice pe un drum închis.
Video: Știința minciunii
Așa cum în marketing, ambalajul este de cele mai multe ori cel care vinde, exagerând calitățile produsului, învăluind în cuvinte abstracte și idei nedefinite, însușiri care nu există sau ascunzând defecte sau lipsuri. Și în politică, relațiile, informațiile, strategiile și resursele unui om politic, depind toate de modul în care știe când să pună sau nu, și ce cărți anume, pe masă.
De la “minciunile albe” și discursurile atent croite pentru publicul larg, și până la negocierile cu ușile închise și gesturi atent studiate care fac de multe ori masa discuțiilor să semene cu o partidă de poker privită atent printre gene, a ști ce și cum să transmiți și a înțelege ce și cum ți se comunică, cu sau fără intenție sau cuvinte, este un talent înnăscut pentru unii, dobândit pentru alții, dar inestimabil pentru toți, atât în politică cât și în poker.
“Poker face” sau a pretinde altceva decât gândești
Dacă la categoria diplomație avem din păcate un portofoliu recent cu puține exemple de finețe, în ceea ce privește pokerul stăm destul de bine. Daniel Negreanu este unul dintre cei mai buni jucători profesioniști de poker, ajungând după obținerea locului doi în turneul Big One for One Drop din 2014 cel mai mare câștigător al turneelor live din toate timpurile, câștigând premii în valoarea totală de 29.750.000 de dolari.
Video: Top cinci semne și ticuri în poker
Face parte din Team PokerStars împreună cu alți jucători de talie internațională precum Chris Moneymaker, Joe Hachem și Greg Raymer, trăiește în Canada și a făcut din jocul de poker o carieră de admirat. În fruntea clasamentului “Jucătorul anului România” pe 2014 îl găsim pe Alin Medeșan care a câștigat peste 100.000 de dolari participând în turnee live de-a lungul anului 2014, urmat de Tudor Purice și Dan Murariu cu câștiguri de peste 85.000 dolari.
Ei și alți români care au găsit în poker o pasiune și o sursă de venit, au învățat cum să-și joace bine atuurile, să-și citească oponenții și mai ales, cum să nu-și arate cărțile. Pentru că oricât de inteligent ar fi un jucător și oricât de bine i-ar cădea cărțile, fără o “față de poker” care să ascundă suficient de mult timp resursele și strategia, rezultatele ar pleca rapid în altă parte a mesei. De la mimică, privire și reacții ale pupilei, la accelerări ale pulsului, gesturi și mișcări involuntare ale corpului, totul este ținut sub control și gestionat cu grijă de maeștrii pokerului.
Succesul vine mai des la cei care-l urmăresc și mai rar la cei care-l invită
Sunt buni românii la poker?Cifrele arată că putem fi, ca de altfel și în oricare alt domeniu pentru care avem îndrăzneala de a ne considera potriviți. Pentru că deși talentul ajută de multe ori, munca este cea care face diferența. Atenția, exercițiul, perseverența și convingerea că se poate. Chiar și atunci când tema de studiu se numește comportament, limbaj non verbal sau psihologie. Când lecțiile se fac mai mult în teren decât în bibliotecă și cunoașterea naturii umane contează mai mult decât coperta unei cărți de specialitate.
Succesul stă în a transforma speranța și așteptarea în acțiune, eșecul într-o lecție prețioasă și o treaptă în plus pe drumul către reușită, în a recunoaște oportunitățile ascunse între riscuri și a transforma din timp problemele în soluții. Pentru că nu există politician de succes fără greșeli și momente jenante în spate, tot așa cum nu există jucători de poker care să nu fi simțit gustul metalic al banilor pierduți în sume mari. Iar diferența stă doar în determinarea de a o lua de la capăt și de a învăța ce trebuie pentru a reuși.