În conformitate cu programul propus la înfiinţarea sa, cenaclul „Nectarie” din Vama se întâlneşte în fiecare ultimă marţi din luna în curs.
Ultima şedinţă din anul 2014 s-a petrecut în 30 decembrie şi a fost una cu totul deosebită, încheind un an cu rezultate notorii. Acestea au fost amintite concis în momentul de bilanţ realizat de preşedintele executiv al cenaclului, Ion Mugurel Sasu: tipărirea unui volum mare de cărţi, numeroase premii obţinute la concursuri şi festivaluri (deţinători Constantin Tiron, Sorin Cotlarciuc, Cătălina Orşivschi, Gheorghe Vicol, Paraschiva Abutnăriţei, Constantin Moldovan ş.a.), organizarea, în condiţii excelente, a celei de a III-a ediţii a Festivalului „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”, participarea la numeroase manifestări culturale, colaborarea cu cenaclul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, editarea revistei „Surâsul Bucovinei”, care are tot mai mulţi colaboratori valoroşi. Un cuvânt de suflet a fost transmis din partea pr. Marius Ţibulcă din Suceava, autorul unui valoros studiu despre mitropolitul Nectarie.
Gazdele au pregătit un moment de excepţie pentru a sublinia atmosfera magică de sărbători. Înveşmântate, ca nişte domniţe, în superbe costume tradiţionale specifice din Vama, colindătoare de la Şcoala „Iorgu G. Toma” i-au încântat pe cei prezenţi cu vechi colinde româneşti, acompaniate de profesorul îndrumător Vasile Axentoi. Momentul a fost precedat de grupul de elevi „Floare de colţ”, îndrumaţi de doamna Gertrude Coroliuc, care a oferit, din partea Forumului German, frumoase colinde interpretate în limba germană.
Inediţi au fost urătorii. Cătălina Orşivschi, purtând un splendid costum naţional bărbătesc (al tatălui), a rostit un pluguşor satiric în creaţie proprie, flancată de Nelu Lateş şi Marian Călinescu. Nu s-a lăsat mai prejos un Moş Crăciun întârziat (actorul Constantin Tiron) care a urat şi pentru toţi membrii cenaclului, însoţit la fluier de Sorin Cotlarciuc şi de clopoţelul lui Nelu Lateş. „Moşul” a oferit daruri copiilor care au colindat, dar şi frumoase daruri de carte pentru toţi membrii cenaclului, din partea lui Ion Mugurel Sasu şi a lui Sorin Cotlarciuc. Ne-am bucurat de o frumoasă urare rostită de un grup din cadrul Ansamblului „Cetina” al Căminului Cultural din Vama.
Următorul moment s-a constituit din două prezentări de carte, prefaţate şi urmate de o inspirată selecţie de epigrame despre iarnă, realizată şi prezentată de scriitorul Mihai Burduja. Prof. Gheorghe Rusu a descifrat cu acribie şi pertinenţă simbolurile cărţii „Alături, dar nu împreună”, de Ion Mugurel Sasu.
„Autorul şi-a croit un drum în literatură cu demnitate, după lecturi serioase. Coperta îndeamnă la o viziune cosmică. Pe aceeaşi linie a misterului, nu găsim un timp şi un spaţiu anume, deşi ne regăsim în Bucovina, stăpâniţi de vraja muntelui. Descifrăm raporturi profund umane: între generaţii, între sine şi colectivitate, între minciună şi adevăr ş.a.” a spus, printre altele, vorbitorul.
O a doua carte, de fapt o cronică ilustrată intitulată „Tunuri la porţile Bucovinei. 1914-1918” semnată de Paul Braşcanu, a fost prezentată de col. (r.) Ioan Abutnăriţei.
Vorbitorul a subliniat că Paul Braşcanu este cunoscut pentru studiile serioase privind istoria căilor ferate din zonă. Spiritul său de cercetător l-a determinat să-şi lărgească preocupările, să dezvăluie detalii interesante despre această perioadă a Marelui Război de pe teritoriul Bucovinei. A realizat un album-document, cu peste 1500 de fotografii şi cu explicaţiile necesare, ilustraţiile provenind din arhive sau colecţii particulare din Austria, România, Ucraina, Anglia, Ungaria. „O muncă uriaşă s-a convertit într-un rezultat pe măsură, autorul merită toată lauda” a spus I. Abutnăriţei.
Un alt moment, de prezentare a creaţiilor proprii, i-a avut ca protagonişti pe Sorin Poclitaru (poezie umoristică), Constantin Moldovan (epigrame şi poezie), Sorin Cotlarciuc (din recentul volum „Pelerinul”), Gheorghe Solcan (urătură veselă), Marian Călinescu, subsemnata (catrene dedicate membrilor cenaclului), Ion Nitu (epigrame, catrene, poezie). Pasionat de arta plastică, Ion Nitu a oferit tuturor membrilor cenaclului câte un portret, pe care l-a realizat după fotografiile fiecăruia.
Faptul că majoritatea participanţilor au purtat în această seară frumoase costume naţionale a sporit atmosfera magică şi bucuria unei prietenii spirituale benefice pentru toţi membrii cenaclului. | Paraschiva ABUTNĂRIŢEI