Decebal Alexandru Seul a mai lansat, la Biblioteca Municipală din Câmpulung Moldovenesc, două cărţi: „Copilăria mea printre ciulini” şi „Apa din pieptul muntelui”.
Prima, apărută la Editura Christian, din Bucureşti, este altfel decât cele cu care autorul ne-a obişnuit, cele mai multe dintre cărţile sale fiind de publicistică.
„Copilăria mea printre ciulini” este, aşa cum menţiona în prezentare scriitorul Ioan Mugurel Sasu, o carte cu caracter autobiografic. Văzută prin ochii copilului de cinci ani, deportat, împreună cu familia sa şi multe alte familii, după ce acestea mai fuseseră nevoite odată să-şi lase avutul şi să se refugieze din Basarabia, este descrisă perioada tristă petrecută printre ciulinii Bărăganului. Cartea este şi o mărturie dureroasă a unor vremuri pe care n-ar trebui să le mai trăiască niciun copil din lume.
În prezentarea sa, Ioan Mugurel Sasu, dar şi cei ce au luat cuvântul cu acest prilej: prof. Silviu Ciulei, directorul Bibliotecii municipale, care a şi moderat acţiunea, cunoscutul muzeograf şi autor de cărţi, Ion Grămadă, subsemnata, s-au referit nu numai la cărţile prezentate („Apa din pieptul muntelui” fiind prefaţată şi recenzată de publicistul prof. Gheorghe Dolinski), ci şi la celelalte cărţi ale autorului (14 la număr), descriindu-l pe Decebal Alexandru Seul ca pe un autor „sensibil, un romantic, care se apleacă la tot şi trăieşte, şi vede, în jurul său tot ce alţi oameni poate n-ar observa… Iubitor de natură şi de oameni, scriitorul, dotat cu un dar deosebit de a observa amănuntele, dă înţeles şi importanţă celor văzute şi simţite de dânsul, făcând din obiectivul trăirilor sale subiecte de eseu, de proză literară. Prin scrisul său a reuşit să aducă în atenţie oameni şi locuri, care au făcut parte din existenţa sa, «eroul» său colectiv fiind îndeobşte comuna Izvoarele Sucevei, unde trăieşte şi a muncit timp de 35 ani, ca asistent medical”.
În cadrul aceleiaşi acţiuni culturale, scriitorul Ioan Mugurel Sasu, conducătorul cenaclului „Nectarie” din Vama, a adus în atenţia participanţilor şi revista „Surâsul Bucovinei”, pe care acest cenaclu o editează periodic, revistă care, prin conţinutul şi calitatea sa, poate sta alături de publicaţii de gen de prestigiu nu numai din zonă, ci şi din ţară. Publicând istorie, literatură, umor ale unor autori bucovineni, dar şi din Iaşi şi din alte zone ale ţării, revista este citită cu interes şi plăcere, recomandarea lui Mugurel Sasu având în vedere nu numai popularizarea acesteia, ci şi atragerea de noi colaboratori.
Ca şi în alte dăţi, în lumea cărţilor de la biblioteca municipală câmpulungeană s-a desfăşurat o manifestare de suflet, interesantă şi bogată în trăiri spirituale. | Artemisia IGNĂTESCU