> S-a lansat campania naţională de combatere a violenţei asupra copiilor în familie a Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, intitulată „Stop luptei de acasă!” > Reamintim că un centru pentru consilierea părinţilor funcţionează la Suceava
„În spatele aparenţelor adesea desăvârşite, în 63% dintre familiile din România violenţa asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană. Nu excepţia, ci regula. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre cei care asistă, direct sau indirect, la acest fenomen au ajuns să-l privească detaşat, aproape cu indiferenţă”. Aceasta este, concisă, informaţia ce justifică lansarea de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” a unei campanii „îndreptate împotriva uşurinţei cu care tratează românii violenţa asupra copiilor”. Dintr-un material transmis redacţiei de Mirona Hriţcu, coordonator de comunicare al organizaţiei, aflăm că prin campania „Stop luptei de acasă!” se doreşte emiterea unui „semnal de alarmă referitor la această problemă socială în faţa căreia cei mai mulţi dintre noi par să fi capitulat”.
„Asistăm la trei tipologii: părinţi care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greşit, cei care îşi abuzează copiii, dar ulterior regretă, realizând că nu au procedat corect, şi nu în ultimul rând cei conştienţi că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazaţi ca să se mai implice. Iar resemnarea colectivă în faţa abuzului îşi găseşte ecoul în atitudinea cu care acest subiect este tratat în ţara noastră, la toate nivelurile. Practic, prin această campanie dorim să încurajăm educaţia pozitivă şi accesul la consiliere parentală şi, astfel, să schimbăm treptat această mentalitate disfuncţională, această toleranţă de neconceput faţă de violenţa fizică şi verbală asupra copiilor” a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii” România.
Mihaela Rădulescu, ambasadoarea campaniei, a subliniat la rândul ei că… „Bătaia nu e ruptă din rai. M-a indignat mereu această zicală stupidă şi mă întristează teribil s-o aud ca scuză invocată de părinţii care nu găsesc altă cale în educaţia copiilor lor. Cred cu toată convingerea în educaţia pozitivă şi mă înscriu cu toate forţele în lupta pentru combaterea violenţei asupra copiilor. «Salvaţi Copiii» a făcut paşi hotărâţi şi apăsaţi pe acest drum încă din 2002 şi sper că vom auzi tot mai rar de copii abuzaţi şi chinuiţi de nişte părinţi abuzaţi şi chinuiţi în copilăria lor. O schimbare de atitudine e necesară şi ar trebui să ne implicăm toţi cei care simţim la fel – căci părinţii buni cresc copii buni”.
Suntem informaţi că prin acest proiect „Salvaţi Copiii” urmăreşte, în primul rând, aducerea la cunoştinţa publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntaţi cu problema violenţei în familie, fie ei părinţi sau copii, că organizaţia le pune la dispoziţie servicii de consiliere directă prin cinci centre de consiliere pentru părinţi (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava) şi Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii din Bucureşti. În plus, la 9 septembrie a.c. a fost relansat şi site-ul Parintibuni.ro, funcţionând ca platformă de informare şi consiliere online a organizaţiei, „unde o echipă de psihologi sunt pregătiţi cu sfaturi de parenting pozitiv şi de depăşire a situaţiilor de criză fără a folosi violenţa”.
Potrivit „Salvaţi Copiii” România, în 2014 unu din cinci copii suferă de o problemă comportamentală, ca urmare a abuzurilor la care a fost supus. | L.D.C.