Îl cunosc pe domnul Viorel Dănacu ⃰, Mare Maestru al Marei Loje Naționale a României – Lojă de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, din 2010. Întâmplarea a făcut ca ulterior să ne apropiem mai mult și să colaborăm la o carte apărută sub semnătura amândurora în 2011, intitulată „Despre un alt Mihail Sadoveanu – ganduri scrise si nerostite despre o carte cu simboluri ezoterice”. Iata-ne acum, după 3 ani, încercând să aducem mai multă lumină asupra problemelor ridicate de masonerie în societatea contemporană, dar mai cu seamă despre rostul ei educațional în lumea actuală și rolul pe care îl are în promovare spiritualității românești autohtone. | DRAGOŞ HUŢULEAC
Dragoș Huțuleac: Încercați, va rog, sa sintetizați în câteva cuvinte activitatea Dvs. masonică, insistând pe ceea ce va determinat să intrați în această societate și, mai cu seamă, dacă ați găsit în masonerie ceea ce ați cautat.
Viorel Dănacu: – Am intrat in masonerie in primul rand pentru ca nu am fost angajat sau obligat cu nimic fata de nimeni, am simtit dupa 1989 ca sunt un om liber, iar masoneria, de care nu auzisem pana atunci, a fost un subiect care a devenit din ce in ce mai captivant, pe masura ce mi s-a si explicat de catre mentorul meu, care m-a si propus la initiere. Esential pentru mine este ca am fost un norocos sa pot fi ucenicul Fr. Nicu Filip, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, de la care am invatat enorm de multe lucruri, practic de la el am invatat masoneria in toata splendoarea ei, initiatic, ritualic metafizic, ezoteric, spiritual, regular, traditional s.a.m.d.
Am fost invitat de Fr. Nicu Filip, batran fiind, avand nevoie de sustinere, la foarte multe intalniri masonice, ritualice, sau intalniri cu alte personalitati din tara si din strainatate, la cel mai inalt nivel; unele au ramas emblematice, unice si secrete.
Astfel am invatat cum sa vorbesc si sa ma comport fata de semenii mei, ca un initiat, pentru ca martor fiind fata de veteranii masoneriei, plesuvii cum imi place sa le zic, am cunoscut foarte mult si din trecutul masoneriei, dar si din ce trebuie sa faca masoneria pentru Romania si pentru romani, intelegand astfel cum sa actionez eu ca initiat.
Am parcurs toate gradele masonice ale Ritului Scotian Antic si Acceptat de la gradul de ucenic pana la gradul 33 in care am fost initiat de Supremul Consiliu al Frantei.
Am fost mai multe mandate Venerabil de Loja, fapt care mi-a permis sa fiu integrat total in viata de Loja, care este unitatea fundamentala a masoneriei, singurul loc unde intri in contact direct cu actul sacru al fiecarei initieri, intelegi si traiesti toate momentele speciale initiatice care te ajuta sa devii un alt fel de om, mai bun, mai intelept. Pentru mine, ritualul masonic este coloana vertebrala care sustine intreg Ordinul masonic, de aceea fiecare initiat trebuie sa acorde o atentie deosebita ritualului, ritual care din pacate, astazi, multi nu il mai practica.
Am avut si raspunderi administrative la nivel de Mare Loja, fiind Mare Trezorier Adjunct la nivel national al Marii Loji Nationale din Romania, care mi-a aratat alte necunoscute, o experienta care mi-a provocat la un moment dat chiar o revolta interioara.
Astfel ca impreuna cu Fr. Nicu Filip am contestat pentru prima data coruptia din masoneria romana, in 13-14 aprilie 2002, la Brasov, in momentul cand Guvernul Romaniei de atunci facea apel la toate institutiile statului sa faca front comun impotriva acestui flagel care din pacate ciunteste zilnic sute si mii de suflete, fiind sangele care iriga terorismul astazi in intreaga lume.
La Brasov, in acel Convent Extraordinar in stare de urgenta, convocat regular de Fr. Nicu Filip, au fost prezente 16 Loji regulare provenite din Marea loja Nationala din Romania, am fost ales si instalat regular si constitutional Mare Maestru, Nicu Filip transferandu-mi toate prerogativele masonice regulare, primite regular la 24 ianuarie 1993, la Casa Vernescu, Sala Oglinzilor, de la Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, Fr. Giuliano di Bernardo.
In 31 aprilie 2002, a fost infintata Marea Loja Nationala din Romania – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, pe care o conduc in prezent.