Episcopul martir Grigorie Leu, nascut la 2 mai 1881, in satul Tutucani, jud. Vaslui, se trage dintr-o familie cu radacini adanci in istorie, mergand pana in vremurile lui Alexandru cel Bun, cand un hrisov din secolul al XIV-lea aminteste de Costica Leu.
Inclinatia spre credinta i se datoreaza faptului ca tatal sau se tragea dintr-o familie de preoti. Dupa studiile primare, urmeaza Seminaruldin Roman, apoi Seminarul din Iasi, intre anii 1897-1901.
Dupa o perioada de 6 ani de slujire in parohia Oancea, din jud. Galati, preotul Grigorie Leu este hirotonisit si se inscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, urmand cursurile cu multa ravna, intre anii 1906-1910.
Absolvind studiile de licenta, parintele Grigorie Leu, este numit preot duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti, intre anii 1910-1916, apoi preot militar, intre anii 1916-1919.
Din 1919 pana in 1924, tanarul preot, ocupa postul de director la Seminarul din Ismail.
Ajutat de mitropolitul Pimen Georgescu si de patriarhul Miron Cristea, parintele Grigorie Leu, transforma un spital militar in Scoala de Teologie, unde s-au pregatit mai multe generatii de preoti.
Ca o recunoastere a muncii sale pe taram cultural si duhovnicesc, in anul 1924 este ales aarhiereu-vicar in Arhiepiscopia Iasilor, slujind aici pana in aprilie 1936, cand este numit Episcop al Argesului.
In iunie, 1940, Episcopul Grigorie Leu, este mutat la Husi, pana in februarie 1949.
In anul 1925, noul episcop, este ales membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Ca episcop, Preasfintitul Grigorie Leu, s-a ingrijit de indrumarea vietii bisericesti, publicand si o serie de lucrari, precum : ,,Cuvantari ocazionale (Chisinau,1928), ,,Confesiuni si secte ‘’-studiu istoric misionar (Bucuresti,1929), ,, Sectele din Romania ‘’ (Chisinau, 1931), ,,Crezul in chipuri si icoane’’(Bucuresti, 1932), ,,Vedeti cum sa umblati cu paza ‘’ (Cernica, 1932), ,,Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte….’’ (Cisinau) si ,,Comorile Argesului’’ (Craiova, 1937)
La data de25, februarie, 1949, la invitatia lui Petru Groza, Episcopul Grigorie Leu, merge la guvern, unde veste chestionat pentru actiunile sale de incriminare a metodelor de distrugere a credintei si neamului romanesc , puse la cale de sovietici.
In timpul discutiilor, Eisscopul si-a aratat nemultumirea fata de noul Statut de Organizare al BOR. Imediat dupa plecare, in drumul spre casa, episcopul a inceput sa se simta rau, realizand ca a fost otravit.
Pleaca intru cele vesnice la data de 1 martie, 1949.
Dupa moartea episcopului martir, in urma hotaririi Marii Adunari Nationale, Episcopia Husilor a fost desfiintata.
In semn de recunostinta si pretuire, urmasii Episcopului Grigorie Leu, au infiintat o fundatie care ii poarta numele, avandu-l ca presedinte pe scriitorul Corneliu Leu.
Fundatia a luat fiinta in anul 1990 din initiativa unui grup de intelectuali, de clerici si de membrii ai familiei Leu desfasurandu-si de la inceput activitatile pe plan national si international in scopul emanciparii postrevolutionare a populatiei tarii noastre in spiritul moralei crestine, al dezvoltarii democratismului, al dreptului si respectului persoanei umane, al integrarii europene. Prin Hotararea Judecatoreascanr. 49 din 21 ianuarie 1991, a Judecatoriei sector 1 Bucuresti, Fundatia ,,Episcopul Grigorie Leu’’ a devenit persoana juridica romana.