Aşteptând venirea primei menstruaţii, e bine să te aprovizionezi cu absorbante sau tampoane igienice. În acest scop, te vei consulta cu mama sau cu sora mai mare, spre a alege produsul cel mai potrivit.
Probabil că, pentru început cel puţin, cea mai bună opţiune o reprezintă absorbantele igienice, subţiri, uşor de utilizat şi confortabil de purtat. De regulă, una dintre suprafeţele lor este autocolantă, pentru a se fixa mai bine de chilot, pentru a nu se mişca de acolo. Dacă la început le vei simţi ca pe „ceva în plus”, fii sigură că te vei obişnui repede cu ele.
Tamponul poate fi considerat a fi mai discret şi chiar mai confortabil, dacă este inserat corect. Chestia mai complicată este că acesta va trebui introdus, cu mare atenţie, în vagin. Ele sunt totuşi mai potrivite pentru fetele foarte active, mai ales pentru cele care fac sport. Mai ales, sunt necesare dacă practici nataţia în timpul menstruaţiei.
E bine de ştiut că alegerea lor se efectuează şi în funcţie de cantitatea scurgerilor. Dacă scurgerile sunt abundente, absorbantul sau tamponul vor trebui schimbate la 3-4 ore. Tampoanele, mai ales, nu trebuie purtate mai mult de 8 ore; altfel, ele implică riscul instalării unei boli care se numeşte sindrom de şoc toxic.
Spre a nu fi luată prin surprindere, în perioada în care anticipezi că va veni menstruaţia este bine să ai permanent la tine absorbante/ tampoane. Trebuie să mai ştii că, în majoritatea cazurilor, prima menstruaţie începe noaptea sau în momente când şezi.
Dacă, totuşi, se întâmplă ca menstruaţia să te prindă nepregătită, sângele pătându-ţi lenjeria sau chiar pantalonii/ fusta, nu intra în panică. În caz că asta se întâmplă când eşti la şcoală, spune-i ce s-a întâmplat unei profesoare şi sună acasă, spre a-ţi aduce cineva haine de schimb. Până atunci, la toaletă, te poţi şterge în măsura posibilului, iar de la prietene vei cere un absorbant. În lipsa acestuia, în caz de urgenţă, poţi folosi şi hârtie igienică împăturită, pe care o vei schimba la jumătate de oră sau chiar mai repede, dacă e cazul.
Important! Încă de la prima menstruaţie, e bine să-ţi notezi într-un carnet anume (sau pe telefon etc.) data la care aceasta a venit şi cât a durat. Apoi, adăugând la aceasta (aşadar, data primei sângerări) 24, vei putea prevedea data/ perioada în care va veni următoarea menstruaţie. Şi aşa în fiecare lună. După o perioadă de timp, urmărind „istoria” din carneţel, îţi vei da seama cu destul de multă exactitate cât durează în cazul tău ciclul (de exemplu, 25 sau 28 sau 30 de zile) şi cât durează menstruaţia (4 sau 6 sau 8 zile).
Nu uita! După prima menstruaţie, devii fertilă, începi să devii femeie… Este de presupus că în această perioadă, şi nici în anii imediat următori, nu vei avea relaţii intime ca atare, însă în perspectiva lor e bine să ţii seama că orice activitate sexuală cu un băiat ce ar putea implica ajungerea spermei în zona intrării vaginale (aşadar, nu numai introducerea penisului în vagin, ci şi o eventuală „joacă” a acestuia în preajma lui!) poate aduce riscul unei sarcini nedorite! | Constanţa Stanciu