…Este bine să înţelegem corect ce înseamnă că o fată „are ciclu”, care sunt schimbările fizice dar şi emoţionale pe care le presupune acest eveniment.
După ce fata intră în perioada pubertăţii, ovarele sale vor elibera, în fiecare lună, câte un mic ovul. În secret, de-a lungul trompelor lui Falopius, acesta va începe o călătorie, spre a ajunge în uter. În acest timp, uterul se pregăteşte să primească eventuala sosire a unui ovul fecundat (fertilizat), în acest scop primenindu-se, curăţindu-se. Din această curăţire a sa rezultă sângele menstrual (care antrenează şi mici bucăţele de ţesut). Când un ovul va fi fertilizat (dar e bine ca acest eveniment să nu se petreacă nici la pubertate, nici la adolescenţă, ci la ceva vreme după acestea…!) ca urmare a unui raport sexual, acesta se va cuibări în uter, urmând a se dezvolta aici; de acum, se poate spune că femeia este însărcinată.
Dar nefiind fecundat, ovulul nu mai ajunge la uter, urmând a se autodistruge şi a dispărea, resturile sale fiind eliminate din corp…
La prima menstruaţie, ca şi la următoarele, din lunile ce vor veni, fata nu ştie cât sânge cât sânge se va scurge din trupul său; prin urmare, e normal să fie neliniştită. Dar nu are tocmai motive să se sperie, deoarece va pierde mai puţin sânge decât îşi poate imagina. De obicei, pe durata unei menstruaţii, se scurge o cantitate de sânge ce ar echivala cu cea care ar intra în 4-6 linguriţe. Însă la primele menstre cantitatea de sânge scurs poate fi (mult) mai mică; în dese cazuri, este vorba doar despre câteva picături! Ea va începe să crească treptat de la următoarele, urmând să ajungă la cea preconizată mai sus din perioada când ciclurile vor deveni (cât de cât) regulate.
Dar cât durează o menstruaţie? La fiecare fată, data şi durata menstrei sunt diferite. Menstruaţia vine la aproximativ o lună, urmând a dura între 3 şi 7 zile (perioadă în care culoarea sângelui şi cantitatea scursă pot varia). La majoritatea fetelor, menstruaţia apare o dată la 25-30 de zile, însă fără se fie ceva anormal, la unele vine la 21 de zile, dar şi la 32-35 de zile. E bine însă de ştiut că primele menstre pot fi foarte neregulate; de exemplu, nu este exclus ca, după prima, a doua să vină la (aproape) două luni, apoi următoarea la o lună şi jumătate… Cu trecerea timpului, ciclul devine (mai) regulat.
Trebuie să avem în vedere şi că sunt factori – precum stresul, o dietă strictă, efort fizic intens etc. – de natură să întârzie mentruaţia sau chiar s-o oprească. În astfel de situaţii, e necesar un consult de specialitate, de pildă pentru atenuarea stresului sau gestionarea corectă a eventualelor probleme de greutate.
Primele menstruaţii pot fi însoţite de neplăceri precum crampele, schimbările de dispoziţie. Dacă aceste crampe sunt dureroase, intensitatea lor poate fi atenuată simplu, cu un recipient cu apă caldă aşezat la baza abdomenului. Crampele pot fi prevenite prin efectuarea regualtă de exerciţii fizice, bând o cantitate corespunzătoare de apă şi prin repaos. (Va urma) | Constanţa Stanciu