Pentru orice fată, perioada dinaintea primelor menstre este destul de aparte. Cel mai adesea, dacă a aflat deja despre ce este vorba, ea poate fi curioasă, chiar nerăbdătoare, dar şi tristă sau chiar nervoasă ori speriată. Iar cea mai bună metodă de a depăşi incertitudinea, neliniştile şi stresul este de a afla cât mai exact ce şi cum se va întâmpla. Şi de a şti cum să recunoască principalele semne care arată apropierea apariţiei ciclurilor menstruale.
De obicei, primele menstre apar între 12 şi 13 ani. Totuşi, e bine de ştiut că, de la fată la fată, perioada la care survin acestea poate varia destul de mult. Astfel, se întâmplă ca unor fete prima menstră să apară prematur, între 8 şi 9 ani, iar altora mult mai târziu, chiar după 14-15 ani, fără ca acest fapt să însemne că fata este bolnavă. Vârsta la care apar primele menstruaţii este determinată, mai ales, de aspecte genetice. Aşadar, dacă mama, bunica fetei a avut mai repede ciclu, aşa i se va întâmpla şi fetei; de asemenea, dacă a avut mai târziu. Prin urmare, e bine ca fata să afle această informaţie de la mamă sau de la sora mai mare, chiar de la o verişoară pe linie maternă.
Totuşi, dacă ai împlinit 16 ani şi nu ai ciclu, este bine să vorbeşti cu mama, spre a consulta medicul. Acesta va afla care este motivul pentru care prima menstruaţie a întârziat să vină.
Apropierea momentului când vei avea ciclu este anunţată şi de creşterea sânilor şi, de asemenea, de apariţia unei sensibilităţi aparte a acestora. Deoarece unul dintre primele semne care anunţă pubertatea este începerea dezvoltării sânilor şi apariţia unei anume tensiuni la nivelul acestora.
Nu te alarma dacă sânii tăi întârzie să se dezvolte faţă de cei ai prietenelor şi colegelor de şcoală! Este normal să existe astfel de diferenţe de la o persoană la alta, iar în timp totul se va echilibra.
Dacă respectiva tensiune la nivelul sânilor este mai frecventă şi mai persistentă, dacă apar şi dureri ale sânilor, înseamnă că prima menstră e de acum destul de aproape. Nu te teme, aceste senzaţii se vor diminua în timp şi te vei obişnui cu ele! Dar din această perioadă este bine să începi să porţi un sutien potrivit. În alegerea sutienului este bine să ceri sfatul mamei sau surorii mai mari.
Un alt semn al pubertăţii şi al apariţiei menstruaţiei este apariţia firişoarelor de păr la subraţ şi pe pubis. Cei de jos se numesc peri pubieni (pilozitate pubiană) şi, în general, sunt mai groşi şi mai închişi la culoare decât părul tău. Totodată, perişori fini vor apărea pe braţe (de la cot spre încheietura palmei) şi pe gambe (de la genunchi în jos).
În această perioadă vei observa că transpiri mai mult ca altădată şi că transpiraţia îţi miroase altfel. Poţi interveni printr-o igienă mai bună şi folosind un deodorant. Dacă vei dori să îndepărtezi părul de la subraţ, nu lua această iniţiativă singură; e bine să te sfătuieşti cu mama, atât asupra momentului, cât şi asupra modalităţii de îndepărtare a părului.
Să nu te sperii dacă vei vedea că vulva se murdăreşte sau chilotul este pătat de scurgeri albicioase, gălbui sau chiar bătând spre verzui. De obicei, acestea încep să apară cam cu 6 luni înainte de sosirea menstruaţiei. Aceste scurgeri pot deveni mai abundente sau mai groase cam cu o săptămână înaintea menstrei, fiind aşadar un semn foarte clar că menstruaţia e foarte aproape. Pentru a nu fi deranjată prea mult de aceste scurgeri, e bine să foloseşti absorbante igienice („protej slip”).
În caz că aceste scurgeri sunt foarte groase, persistente şi urât mirositoare, s-ar putea să fie vorba despre o infecţie. Aşadar, în această situaţiei, spune-i mamei, spre a merge la un consult medical. (Va urma) | Constanţa Stanciu