Să vedem ce mai fac unii dintre bucovinenii stabiliţi cândva pe alte plaiuri ale Europei!
Îl cheamă Johann Kauk, fiind de etnie germană. S-a născut în comuna Frasin, din judeţul Suceava, la 14 iunie 1951. Soţia lui, Antoaneta Kauk, este de loc din Moldoviţa Bucovinei.
Extravaganţa plecării către Germania, la începutul lunii iunie 1990, o descrie grăind aşa ca la Frasin şi la Moldoviţa.
– Am pornit la drum cu cele „trei barabule”: Helmut de 6 ani, Tony de 4 ani, Helga de numai 7 luni…
S-au stabilit în oraşul Ellwangen din landul Baden – Würtenberg. Lucrează la DB Deutsche Bahn (căile ferate nemţeşti), fiindcă „numai asta am învăţat, ca fost CFR-ist”. Antoaneta e patroana unei spălătorii de lenjerie şi lucruri casnice. Amândoi au acţionat în aşa chip încât reuşesc să-şi asigure bunăstarea. Că toate lucrurile bune care îi survin omului în trudnica lui viaţă, tot sporul în casă, venit de la Bunul Dumnezeu, nu are ca origine hazardul, ci munca şi chibzuinţa. Cei doi băieţi şi Helga cea mică urmează acelaşi destin al hărniciei.
Dar altceva mai e de povestit despre bucovineanul Johann Kauk! După cum ziceau vechii greci, „zeii urzesc nefericiri pentru ca generaţiile viitoare să aibă ce să cânte!”, Johann a avut probleme cu sănătatea. După cum mărturiseşte, doctorii i-au dat de ales: ori să slăbească vreo 40 de kilograme, ori… la cuţit! Fiindcă nutrea mai multă încredere în virtutea medicinii nutriţioniste şi a culturii fizice, a optat pentru fentarea operaţiei chirurgicale. Pentru a elimina inconvenientul întâlnirii cu bisturiul şi al riscului căruciorului de invalid, s-a apucat de regim vegetarian, precum şi de sport. De un anume sport, în acord cu vârsta pe care o avea: maratonul, alergările acelea îndelungi, de peste 42 km la o singură cursă. Aşa că, de decenii, Johann Kauk aleargă în 10 maratoane pe an, dintre care cel puţin două în străinătate. În martie 2012, la Paphos, în Cipru, a luat locul al II‑lea la categoria 60-64 de ani. Pe 30 iunie 2012, la Chemnitz (Germania) a luat locul I de la aceeaşi categorie. Tot locul I l-a câştigat, la aceeaşi categorie, concurând la maratonul din 5 august 2012 de la Augsburg. Tot locul I l-a ocupat la maratonul de la Füssen, desfăşurat pe 22 iulie 2012. Pe 30 septembrie 2012, la Berlin, a ocupat numai… locul 112, la categoria 60-64 ani. Dar acolo a fost maraton, nu şagă: 40.775 participanţi! În ziua de 6 noiembrie 2011 (mai anţărţ!), pe Noul Continent, la New York, a luat numai locul 7.538, dar… din 47.180 alergători!
Cea mai recentă alergare, din 9 decembrie 2012, la care a concurat bucovineanul Johann Kauk, a fost la Honolulu, în Hawaii. La acest maraton de la capătul lumii, întrecându-se cu alţi 24.411 de îndârjiţi ai alergării de pe multe meridiane ale lumii, a luat totuşi însă locul 65 la categoria lui: de la 60 la 64 de ani.
Recent revenit din Hawaii (de la un alt aprig maraton, ilustrat prin câteva imagini, pe care mi le-a trimis) bucovineanul Johann Kauk a nuanţat, ca şi Pierre de Coubertin, părintele Olimpiadelor moderne: Nu e numaidecât important să câştigi! Mai mult contează să participi!
El va participa în martie apropiat la maratonul din Cipru. Va participa din nou, mereu, mereu, mereu. | Eugen HRUŞCĂ, Botoşani