„Poezia, în funcţia ei originară, de factor al culturii timpurii, se naşte în joc şi ca joc. Este un joc sacru, dar, în sacralitatea lui, acest joc rămâne totuşi fără încetare la hotarul veseliei, al glumei şi al divertismentului. Despre o satisfacere conştientă a nevoii de frumuseţe nu este încă, multă vreme, vorba. Această nevoie zace închisă necunoscută, în trăirea actului sacru, care devine cuvânt în formă poetică şi este resimţit ca operă miraculoasă, ca beţie, ca extaz.” consemna Johan Huizinga în „Homo ludens”. Poeziile se nasc din joacă, dintr-un joc sacru de cuvinte, dar poezia pentru copii este în formă finală un joc în adevăratul sens al cuvântului. Şi nu e deloc un joc uşor. Pentru a ajunge să scrii poezii reuşite pentru copii este nevoie de mult talent, de şi mai multă muncă, dar şi de pricepere şi experienţă. E mult mai dificil decât pare, deşi e greu de crezut.
Arta poeziilor pentru copii nu este pentru prima dată abordată de poetul Sorin Poclitaru. După volumele: „Poveste pentru oameni şi femei”, „O carte şi jumătate” şi „Un (H)umor pentru mintea copiilor”, toate adresate mai mult sau mai puţin copiilor, dar şi după o serie de volume de poezii cu tema predilectă a dragostei: „10 porunci (33 de poeme întru izbăvire)”, „A unsprezecea poruncă: Să nu uiţi!”, „69” şi „Inima cu un pol”, toamna aceasta poetul lansează volumul „Manual de obrăznicii”. Fiind prezentată în avanpremieră la Gura Humorului în luna octombrie, cartea va fi lansată oficial pe data de 10 noiembrie a.c. la librăria Cărtureşti din incinta Iulius Mall Suceava. La lansare va fi prezent şi Dumitru I. Grumăzescu, amfitrionul Galeriilor Anticariat din Iaşi care îi poartă numele, cu o colecţie de cărţi liliput. Invitaţi speciali vor fi membrii grupului de copii “Voces” din Dorohoi. Cartea cuprinde douăzeci şi patru de poeme pentru prichindei cu idei de obrăznicii şi nu numai. Pentru a atrage copiii este nevoie de o grafică bine gândită, de care s-a ocupat maestrul Radu Bercea, cartea fiind tipărită la Editura Eurograph. Volumul debutează cu un poem ce subliniază ideea de frumuseţe pură a copilăriei şi de încurajare a micilor prostioare care ne fac copilăria mai interesantă şi din care rămânem cu cele mai frumoase amintiri: „Fiţi oricum veţi vrea a fi / Că de-aia sunteţi copii!” O parte din „obrăzniciile” prezentate în poeziile înscrise în volumul prezentat cu siguranţă le-am făcut cu toţii măcar o dată când am fost mici, cum ar fi sunatul la uşa vecinilor fără motiv – „Obrăznicia cu bătutul la uşă” sau murdărirea hainelor de pe sârmă cu noroi – „Obrăznicia cu rufele puse la uscat”.
Stilul simplu şi adecvat al stihurilor lui Poclitaru face poeziile uşor de înţeles pentru cei mici, dar totodată îndeajuns de interesante pentru cei puţin mai mari. Şi, până la urmă, în suflet toţi suntem doar nişte copii, aşa că poemele sunt adresate oricui. Nimic nu ne poate relaxa gândurile mai mult decât o carte pentru copii. O fracţiune de vreme „pierdută” printre rândurile unei cărţi de poezii ne poate linişti atunci când nimic nu poate face asta. Cu toţii ar trebui, măcar din când în când, să ne lăsăm pradă unor lecturi de asemenea registru pentru a redeveni, măcar pentru o clipă, din nou copii. | Alma Ioana GAVRIL URSACHE