ARCA a testat duminică rezervorul de kerosen al avionului supersonic IAR-111 Excelsior şi al rachetei orbitale Haas 2. Testul a fost unul distructiv, echipa de testare presurizând rezervorul dincolo de limita sa de rezistenţă mecanică.
Pereţii rezervorului sunt atât de subţiri încât rezervorul trebuie să fie menţinut la o presiune internă de 0,5 atmosfere, în permanenţă. Dacă presiunea ar fi scoasă din rezervor, acesta s-ar prăbuşi sub propria greutate. Raportul dintre masa structurii/masa combustibilului/presiune este de 0,00082, raport neatins în industria aerospaţială pentru rezervoare de racheta cu motor cu turbopompa.
Rezervorul, care va fi folosit pentru competiţia Google Lunar X Prize, a fost realizat integral din materiale compozite. Tehnologia de fabricaţie este necomunicabilă.
„Testul de duminică ne-a confirmat un lucru remarcabil: suntem posesorii tehnologiei de fabricaţie pentru cele mai uşoare rezervoare de kerosen pentru rachete din lume, fie că este vorba de rezervoare metalice, sau din materiale compozite, care vor fi folosite la zbor în perioada următoare. Am reuşit sa depăşim performanţa rezervoarelor rachetelor Atlas şi Centaur, cunoscute ca cele mai uşoare. Această tehnologie va fi imediat implementată pe supersonicul IAR-111 Excelsior şi pe racheta Haas 2. Doresc să îmi felicit echipa pentru rezultatul excepţional.” – Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
În perioada următoare ARCA va construi încă trei asemenea rezervoare care vor fi folosite pentru testarea motorului rachetă Executor şi pentru integrarea pe avionul IAR-111 şi racheta orbitala Haas 2. (Comunicat de presă ARCA Romania | Elena Simona Popescu, PR Manager)