„Căsătoria” dintre BNS şi CNS Cartel Alfa va da naştere uneia dintre cele mai puternice organizaţii sindicale din Europa de Est, atât ca putere financiară, cât şi ca număr de membri. Fuziunea se va realiza plecând de jos în sus, formându-se în prima etapă o alianţă între cele două structuri, de tipul celor realizate de partidele politice.
Rateurile repetate trecute în dreptul mişcării sindicale le-au arătat liderilor că actuala formă de organizare şi funcţionare nu mai este viabilă, la peste 20 de ani de la căderea regimului comunist impunându-se o reformare dură şi a acestui sector. Cele mai puternice organizaţii sindicale din România, BNS şi CNS Cartel Alfa, au decis că este momentul ca şi structurile de acest gen să se restructureze şi să formeze noi entităţi capabile să reprezinte salariaţii.
Primul pas în acest sens a venit din partea confederaţiei conduse de Dumitru Costin, care la ultimul congres a anunţat public impunerea unui model nou de organizaţie. Tot atunci a fost făcută celorlalte structuri sindicale o invitaţie la fuziune cu o condiţie, aceea de a accepta redimensionarea confederaţiei după un tipar nou.
La congres a fost aprobată şi reorganizarea BNS. Formatul pe baza căruia funcţionează acum entitatea coordonată de Costin este înregistrat oficial, confederaţia fiind în posesia drepturilor intelectuale. Modelul de organizaţie nouă a rezultat în urma unei colaborări ample cu specialişti din toate domeniile, care au identificat cu exactitate punctele slabe ale mişcării sindicale.
Dumitru Costin a prezentat acest tip de funcţionare a unei confederaţii sindicale şi în cadrul unul eveniment organizat de IMB, la Zürich. Toată structura este construită pe comunicare online şi offline, în aşa fel încât membrul de sindicat să aibă acces până la vârf. Este pentru prima dată când tehnologia este luată în calcul ca pilon principal pe care să funcţioneze o organizaţie sindicală de nivel naţional.
Scandalul Marius Petcu a scos CNSLR Frăţia din ecuaţie
Iniţial, la invitaţia venită de la BNS, au răspuns afirmativ CNS Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia. „Tsunami-ul” care a lovit CNSLR Frăţia, culminând cu reţinerea liderului Marius Petcu, i-a determinat pe ceilalţi parteneri de discuţii să devină reticenţi în faţa unei fuziuni cu o confederaţie târâtă într-un asemenea scandal. În plus, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a precizat de la început că acceptă o fuziune doar cu BNS, nu şi cu Frăţia, susţinând că acesta este mandatul pe care l-a primit de la salariaţii care fac parte din organizaţia pe care o conduce.
Chiar dacă nu avea loc episodul Marius Petcu, este greu de crezut că puteam asista la o fuziune CNS Cartel Alfa – CNSLR Frăţia. Istoria mişcării sindicale ne arată că între cele două confederaţii au existat multe neînţelegeri pornite de pe vremea când Miron Mitrea şi Victor Ciorbea purtau bască de sindicalist şi nu îmbrăcaseră, la vedere, costumul de politician. Împărţirea patrimoniului deţinut de mişcarea sindicală înainte de 1989 a fost unul dintre motivele care a stat la baza conflictului dintre organizaţia lui Hossu şi Frăţia.
S-a adăugat şi comportamentul de tip feudal adoptat de liderii CNSLR Frăţia care s-au înfruptat din averea sindicatelor ca şi dintr-un bun personal făcând bani din exploatarea sau vânzarea ei. Orice structură sindicală care acceptă o fuziune cu CNSLR Frăţia se alege şi cu o serie „de bube” pe care Justiţia se chinuie să le descâlcească de foarte mult timp. Multe dintre bunurile de patrimoniu date în administrare confederaţiilor au fost vândute de liderii Frăţia fără a avea acest drept.
Nici pentru CSDR nu sunt mari şanse să între în noua structură având în vedere orgoliul liderului Iacob Baciu pentru care funcţia de preşedinte este extrem de importantă. Nu contează că este şef peste o organizaţie care nu spune nimic în plan public, ci e importantă poziţia socială pe care i-o dă postul de preşedinte de mişcare sindicală. În momentul în care l-am consultat în legătură cu posibilitatea de a achiesa la un nou tip de structură sindicală, Baciu nu s-a arătat prea încântat punând problema alegerilor pentru funcţiile supreme în organizaţia rezultată prin fuziune.
„Eu vreau să ştiu cum se vor organiza alegerile pentru funcţiile de conducere. Nu că aş ţine la scaunul meu, dar au fost situaţii în care congresele au fost făcute de aşa manieră încât a ieşit cine au vrut ei”, s-a lamentat liderul CSDR.
Se formează întâi o alianţă
Orgoliile din mişcarea sindicală sunt uriaşe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care până acum nu s-a făcut o reformare a confederaţiilor şi nu am asistat la o fuziune. Liderii ocupă aceste posturi de foarte mult timp, iar unii dintre ei nu s-ar lasă duşi din nişte scaune care le asigură bunăstarea financiară. La fel se întâmplă şi la nivelul federaţiilor unde interesele unor grupuri au fost puse mai sus decât interesele salariaţilor pe care îi reprezintă şi s-a ajuns la o fărâmiţare a mişcării sindicale ce a dus la o diluare a puterii acestora.
Confederaţiile care şi-au dat acceptul pentru fuziune recunosc public faptul că doar aşa mai pot curăţa obrazul mişcării sindicale. „Se începe de jos, prin alipirea federaţiilor. Este un proces care va dura, iar în prima etapă vom formă o alianţă sub forma unei asocieri de confederaţii. Discutăm despre două structuri care deţin un patrimoniu, sunt implicate în anumite proiecte. Vom avea şi o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a vedea cum merg lucrurile. Prin fuziune va lua naştere una dintre cele mai puternice organizaţii din Europa de Est”, ne-a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.
La rândul său, liderul CNS Cartel Alfa spune că vom asista la un proces de durată, dând ca exemplu fuziunea realizată între Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Libere şi Confederaţia Mondială a Muncii, din care s-a născut Confederaţia Internaţională a Sindicatelor. Acest proces a durat patru ani.
În urma fuziunii dintre BNS şi CNS Cartel Alfa se va ajunge şi la o alipire a patrimoniului deţinut în acest moment de cele două organizaţii sindicale, aici intrând şi o parte însemnată din averea UGSR (structura care administra înainte de 1989 bunurile sindicatelor). (comunicat transmis de filiala Suceava Cartel Alfa)