> Doi elevi de la C.N. “Nicu Gane” Fălticeni, Bogdan Baciu şi Paul Nistor, reprezintă judeţul la faza naţională a Concursului de proiecte de mediu > Coordonaţi de prof. Marcel Porof, ei au descoperit pe Dealul Rupturii din Rădăşeni scoici din vremea Mării Sarmatice
Elevii Bogdan Baciu şi Paul Nistor, de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, participă, în perioada 18-23 iulie, la Muncel, judeţul Iaşi, la faza naţională a Concursului de proiecte de mediu. Ei au pregătit un studiu paleontologic, pe baza unei descoperiri în comuna Rădăşeni. Tinerii coordonaţi de prof. dr. Marcel Porof au găsit, pe Dealul Rupturii, exemplare de scoici, care, în urma cercetărilor, s-au dovedit a fi din perioada Mării Sarmatice, de acum 7 milioane de ani. La sfârşitul săptămânii trecute, în locul în care a fost făcută descoperirea a fost montat un panou informativ. Mai mult, elevii fălticeneni au reuşit să convingă CL Rădăşeni să declare locul descoperirii zonă protejată, fiind realizat şi un site de promovare a proiectului.
„Nu poţi însă să construieşti viitorul fară a cunoaşte trecutul. De aici a plecat totul… Nu foarte demult, în timpul unei ore, curiozitatea ne-a fost incitată de o afirmaţie a profesorului cum că, în trecut, aici, unde trăim, era o mare numită Marea Sarmatică, iar climatul era unul asemănător celui din zona mediteraneană actuală. A fost sămânţa care a rodit în mintea noastră şi care s-a concretizat printr-o serie de activităţi vizibile, finalitatea fiind acest studiu. (…) La început am luat-o ca pe o poveste, însă, adunând informaţie după informaţie, aprofundând cercetarea, au început să se contureze o serie de certitudini, şi aşa a început să ne placă. Ne-au ajutat ieşirile în natura, drumeţiile, care ne-au pus la dispoziţie materialul probator de care aveam nevoie. Nu am făcut altceva decât să nu-l ignorăm. Cadrul natural deosebit de frumos, lumea interesantă a macro – şi microfosilelor ne-au captivat, la finalul acestei cercetări, ce a durat 6 luni, simţind totuşi că se mai poate face ceva. Lipsa datelor nu a fost un inconvenient, ci mai degrabă un alt motiv de a cerceta, de a verifica, deoarece fiinţa umană caută acest element de noutate, de întâietate.
FELICITARI SI SUCCES! Apreciez ce faceti si sper sa ramaneti in tara, pentru ca ”Romania, DA!” are nevoie de oameni care ”vreau” si ”pot”.