Camelia SIMA:
Istoria flacoanelor de parfum, pe care am încercat să o creionăm săptămâna trecută, ar fi cel puţin incompletă dacă nu am scrie, într-un articol anume, despre cel care, acceptând propunerea lui Francois Coty, şi-a folosit geniul şi priceperea pentru a realiza flacoane de parfum.
Era în anul 1906 şi Renee Lalique, bijutier a cărui firmă fondată în anul 1885 la Paris, a realizat pentru protectoarea sa, Sarah Bernhardt unele dintre cele mai frumoase creaţii ale sale, trecuse de vârsta primelor începuturi şi a primelor căutări, ba chiar contribuise semnificativ la curentul Art Nouveau şi era fondator al celui Art Deco. Cunoştea sticla, cu care începuse să lucreze de câţiva ani şi ştia să o supună, să o reaşeze în forme deopotrivă simple şi frumoase, dar o încadra de cele mai multe ori în bronz, parte integrantă a bijuteriilor sale. Întâmplarea face că magazinul său pe care îl va deschide la Paris se afla în vecinătatea celui al lui Coty, o întâmplare fericită prin care parfumurile vor avea de acum încolo sticle proprii, personalizate, care continuă povestea lichidului pe care îl conţin.
Primele sale flacoane au fost realizate din demicristal, în forme simple şi puţin decorate, preluând din tehicile producătorilor de sticle farmaceutice şi realizând combinaţia perfectă între un design de mare calitate şi producţia de masă ieftină, făcând trecerea de la artă la industrial.
Procedeele sale de prelucrare, cele prin care sticla era adusă în stare de pulbere fină şi apoi transformată în pastă de modelare, numit pate de verre şi preluat de la vechii egipteni, ori ciree perdue, folosit încă din vremea când practica sculptura în bronz, familiarizarea sa cu sticla în formă şi obţinerea unei sticle de o puritate deosebită, sticla artihecturală de mari dimensiuni pe care o trata apoi prin sablare sau modelare cu acizi, sticla opalescentă, cea folosită de veneţieni în secolul XVI i-au permis lui Renee Lalique să dezvolte o întreagă afacere în fabrica sa ce mai funcţionează şi astăzi în estul Franţei- Verrerie d’Alsace Rene Lalique et Cie, la Wingen sur Moder.
Sticle în relief, decorate cu patine, buşoane cu aspect de sticlă sablată,elemente decorative vegetale (muguri, flori marine, plante exotice) sau de faună (libelula, lebăda, păunul, caracatiţa), elemente mitologice şi chipuri umane, motive geometrice, toate se regăsesc în creaţiile lui lalique, cele care astăzi se vând, goale fiind, la preţuri ce depăşesc 1.000 dolari bucata (Beautiful Baccarat, Tziganes, Phoenix) în vreme ce flacoanele seriilor Bouchon Mures sau Fougeres pot ajunge şi la 15.000 dolari.
Lalique a realizat flacoane de parfum pentru Coty, Worth, Houbigant, D’Orsay, Roger et Gallet, Molinard, Arys, Godet, Forvil, Vigny, iar astăzi se cunosc peste 250 dintre creaţiile sale, dintre care amintim câteva:
– Ambre Antique – Coty este un flacon în formă conică, cu motive în relief, reprezentând figuri feminine îmbrăcate în costume greceşti şi al cărui buşon este unul floral.
– Calendal – Molinard se ascunde într-un glob masiv pe care este o horă a nimfelor nude, împodobite cu flori
– Le baisier du Faune este inspirat din tabloul coregrafic al lui Nijinski, fiind un inel perfect ce conţine parfumul
– Coeur Joie. Nina Ricci este o coroană de flori în jurul unei inimi, iar L’air du Temps, chiar dacă nu a fost creat de Renee Lalique ci de fiul său, cu buşonul reprezentând cei doi porumbei înlănţuiţi, poate că nu mai are nevoie de nicio prezentare
– L’enffleurt cu forma sa rectangulară şi acel nud feminin ieşind dintr-o floare şi buşonul în formă de inspectă, Amphytere – celebra scoică spiralată cu iubita lui Poseidon desenată pe buşon, Eucalipt, Salamander, Capricornes, Le Lys, Le Jade, Muguet, Fleur Aster, Ambre de Siam.
Acest articol a fost ispirat de buna mea prietenă Delia, cu care am vorbit cândva despre Lalique. Mulţumesc, Dalia-Ralu!
In timpul vizitei la Grasse, am fost fascinata de forma, culoarea, marimea etc sticlelor de parfum pe care le-am vazut in Muzeul Parfumurilor. O arta a recipientilor de parfum, ce mai !
Gabi, cu siguranţă că la Grasse sunt doar câteva dintre marile, multele realizări în domeniu… doar şi parfumul, ca şi recipientele lui, are ceva secole în spate.
Te-am citit cu plăcere şi mă bucur că ai ajuns acolo.