Alte galerii duc spre cel mai adânc loc din mină, la 75 m, sugerând prin formă şi dimensiuni o imensă navă de catedrală, amenajată recent pentru jocuri sportive şi destinată bolnavilor pulmonari cronici netuberculoşi, care pot petrece câteva ore în acest microclimat pur (ca şi cel din sala de dans) nepoluat, lipsit de bacterii şi fungi, încărcat în aerosoli salini, în cadrul speleoterapiei dirijate medical după modelul altor saline: Tg. Ocna, Praid, Slănic Prahova, Solotvino (Ucraina) şi Wieliczka (Polonia).
Parametrii fizici, chimici, bacteriologici şi de radioactivitate au fost evaluaţi în ultimii 3-4 ani de un colectiv de eminenţi cercetători condus de Dr. Gh. Simionca, din partea Institutului Naţional de Balneologie, cea de-a doua rundă a determinărilor incluzând şi observaţii complexe pe un lot de animale de laborator. Sunt binecunoscute din cercetări anterioare în salinele româneşti şi străine efectele speleoterapiei de stimulare a proceselor imunitare corelate cu efectele bacteriostatice şi bactericide. Activitatea antiinflamatorie şi mucolitică prin atragerea apei în spaţiile alveolare şi bronşice reuşeşte ca după zile şi săptămâni să atenueze tusea, facilitând expectoraţia şi ventilaţia pulmonară în final crescând calitatea vieţii unor bolnavi cu suferinţă bronhopulmonară cronică netuberculoasă. La Solotvino, s-a discutat favorabil eficienţa camerelor de galoterapie (haloterapie) pentru bolnavii care neavând posibilitatea să se trateze într-o salină, pot locui şi respira într-o cameră a căror pereţi sunt „vopsiţi” cu o soluţie salină.
La suprafaţă, au fost păstrate o parte din clădirile vechi, iar terenul eliberat de ruine aşteaptă investitori pentru construirea unor sanatorii deocamdată prezente doar pe planşetă arhitecţilor.
Vizavi, biserica maiestuoasă ridicată de enoriaşii catolici în 1904, din cărămidă roşie, se impune prin dimensiuni (50 m înălţime), stilul original şi comorile de artă, ceea ce a determinat înălţarea ei la rang de Basilica Minor în 2002 de către Papa Ioan Paul al II-lea.
Recent, în faţa Basilicii a fost amplasată statuia Papei Ioan Paul al II-lea realizată în Polonia. La 15 august 2009 s-au împlinit 200 de ani de când Madona Neagră de la Czestochawa (în copie) binecuvântează Sanctuarul Marian de la Cacica. (Va urma)
** Ioan Ieţcu, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, profesor asociat la Universitatea Ştefan cel Mare (departament de kinetoterapie Suceava). Membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
*** Gheorghe Simionca, microbiolog şi imunolog la institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie Bucureşti, vicepreşedinte al Comisiei Permanente de Speleoterapie – VIS – UNESCO cu sediul la Brno – Cehia.
**** student la Facultatea de Medicină din Iaşi.
* Comunitatea polonă depăşeşte 20% din populaţia comunei Cacica încât conform legislaţiei române, inscripţiile sunt bilingve.
***** Programul de vecinătate România – Ucraina 2004-2006. PHARE CBC de construire a Complexului cultural – turistic „Casa Naţionalităţilor” din Cacica, de promovare turistică a localităţilor Cacica (România) şi Kupca – Oprişeni (Ucraina).
****** speleoterapia – de la grec. Speos – grotă, peşteră, salina.
Am citit acum de aceasta salina, am facut concediul in zona toamna trecuta, dar nu stiam de ea si nu am vizitat-o, chiar imi pare rau, nu stiu cand voi mai avea ocazia sa ajung pe acolo