3 comentarii la “Crinul – Floarea de Paşte”

  1. cammely spune:

    În iconografia bizantină s-au folosit cam prin sec. XIII-XIV, după câte ştiu eu, cateva simboluri din arta apuseana: cedrul Libanului, trandafirul, crinul, palmierul, cartea. Unele dintre aceste reprezentari erau folosite in icoana „Rugul aprins”, o cascada de simboluri, poziţionate ca o aureolă în jurul reprezentării Preasfintei Fecioare, într-o ordine simetrică, printre care un loc important îl ocupă întotdeauna şi rugul.
    Legende despre frumosul crin sunt mai multe. O alta legenda spunea ca acest crin era foarte mandru, dar ca l-a vederea crucii pe care Hristos s-a jertfit cu smerenie pentru pacatele noastre, şi-a plecat capul in semn de respect.
    Versetul biblic pe care l-ai pomenit face referire la grijile lumesti care omoara ochiul sufletului si se incheie cu îndemnul „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate aceste se vor adăuga vouă”(Mat. 6, 33), dar imi place cum ai combinat mireasma crinului ca simbol al purităţii.
    Frumos articol. Felicitari!
    Sărbători frumoase cu pace şi lumină să ai!

  2. catintherain spune:

    Imi place mirosul crinilor foarte mult. Cand eram copil, ma incapatanam sa dorm cu vaza cu crini in camera, desi bunica mea imi spunea ca o sa-mi dea migrene. Dintre parfumurile enumerate, imi place L’Eau D’Issey, dar nu mi se potriveste deloc.

  3. Camelia Sima spune:

    cammely, îţi multumesc tare mult de adăugiri.
    catintherain, mie anais anais nu mi se potriveşte, dar crinul este chiar floarea mea preferată.

Comentariul dvs.