Pentru determinarea greutăţii ideale teoretice se pot folosi formulele propuse de Lorentz:
* GIT=(h-100)-(h-150)/4, pentru bărbaţi
* GIT=(h-100)-(h-150)/2, pentru femei
unde valoarea înălţimii h se exprimă în centimetri.
Dacă dieta şi exerciţiile fizice nu dau rezultatele aşteptate, atunci se trece la medicaţie adjuvantă şi chiar la terapia chirurgicală în cazul existenţei unor complicaţii. Medicamentele antiobezitate acţionează fie prin scăderea senzaţiei de foame, fie prin diminuarea capacităţii aparatului digestiv de absorbţie a substanţelor nutritive. Tratamentul chirurgical al obezităţii este indicat atunci când IMC este mai mare de 35, mai ales în cazul unor complicaţii metabolice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau afecţiuni osteo-articulare. Numai cadrele medicale sunt în măsură să aleagă procedura optimă dintre diversele tipuri de intervenţii chirurgicale cunoscute în prezent pentru tratamentul persoanelor supraponderale.
Faţă de procedurile restrictive (bandaj gastric prin inel de silicon ajustabil, gastroplastia verticală calibrată cu ajutorul unui stapler liniar), în care se limitează ingestia de alimente solide şi se induce rapid senzaţia de saţietate, în procedurile malabsorbative (by-pass gastric, diversia biliopancreatica) se efectuează o şuntare a unor elemente ale aparatului digestiv cu diminuarea în consecinţă a capacităţii de transfer în sistemul circulator a substanţelor nutritive. Posibilitatea apariţiei pe termen lung a unor efecte secundare, determină pe medicii responsabili să evite unele tehnici medicale, precum : by-pass jejuno-ileal, fixarea maxilo-mandibulară (jaw wiring), liposucţie.
Propun experţilor o nouă abordare în terapia obezităţii, bazată pe reglarea şi controlul concentraţiei substanţelor nutritive din sistemul circulator. Se ştie că factorul principal responsabil de circulaţia sângelui în vene este diferenţa de presiune dintre partea periferică şi cea centrală a arborelui venos. Acest parametru important poate fi reglat prin modificarea deschiderii unor vase de sânge sau realizarea artificială a unor scurtcircuite în sistemul circulator al organismului. De pildă, debitul de sânge prin vena mezenterică superioară care colectează sângele de la venele intestinale poate fi reglat cu ajutorul unor inele sau tuburi ajustabile de silicon, dar şi prin by-pass între porţiuni sau componente ale sistemului circulator. Se poate asigura în acest mod o concentraţie redusă de substanţe nutritive în sânge, fără a impune pacientului un regim alimentar sever şi a-l lipsi de plăcerea de a consuma alimentele favorite. Procedura terapeutică admite o gamă diversificată de soluţii chirurgicale, în funcţie de gravitatea bolii şi existenţa unor complicaţii, mijloacele tehnice şi materialele disponibile, opţiunile pentru localizarea intervenţiei chirurgicale şi modul de reglare a parametrilor care caracterizează sistemul circulator. Cadrele medicale trebuie să ţină seama de toate datele referitoare la sănătatea pacientului pentru a stabili corect procedura de intervenţie chirurgicală. Îmi exprim speranţa că în perspectivă cercetarea medicală va contribui din plin la perfecţionarea acestei tehnici novatoare pentru ca suferinţele persoanelor supraponderale să devină o amintire neplăcută din istoria medicinii. Este o provocare tulburătoare sub semnul creativităţii pentru a învinge obezitatea şi consecinţele negative asupra sănătăţii, echilibrului şi frumuseţii fiinţei umane.
Vasile Tudor: protelisav at yahoo.com