Stările de spleen (plictiseală) sau de tristeţe nu sunt neapărat semne ale unei depresii şi nu necesită tratament medical, ele fiind la fel de necesare pentru binele unui individ ca şi starea de fericire, susţin autorii unei noi cărţi, ”The Loss of Sadness: How Psychiatry Transformed Normal Sorrow into Depressive Disorder” (Pierderea tristeţii sau cum psihiatria a reuşit să transforme starea de tristeţe în tulburări depresive.
În societăţile moderne avansate, depresiile par să afecteze pe oricine, fiind doborâte recorduri după recorduri în ceea ce priveşte numărul din ce în ce mai mare de persoane diagnosticate. Desigur cauzele depresiilor în lumea modernă pot fi uşor identificate, însă oare acest număr crescut de cazuri de depresie nu poate fi pus în primul rând pe seama diagnosticării greşite a unor stări naturale de spleen şi tristeţe? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun autorii volumului ”The Loss of Sadness”, care îndeamnă la o recunoaştere a naturaleţii stării de tristeţe. Doar în Marea Britanie pe parcursul anului trecut au fost eliberate de către medici nu mai puţin de 31 de milioane de reţete pentru medicamente antidepresive, sintagma ”Prozac nation” devenind la fel de valabilă în Marea Britanie ca şi în Statele Unite ale Americii.
”În timp ce tulburările depresive există cu certitudine şi pot provoca efecte grave asupra indivizilor, necesitând o atentă asistenţă medicală, aparenta pandemie a depresiilor reflectă felul în care psihiatrii au înţeles să reclasifice trăirile normale, naturale de tristeţe ale oamenilor în ceva anormal, maladiv”, comentează Allan Horwitz, profesor de sociologie la Rutgers University şi Jerome Wakefield, profesor de sociologie la New York University, autorii acestei cărţi.
Această carte urmăreşte să demonstreze felul în care medicina a pierdut contactul cu realitatea în ceea ce priveşte identificarea contextului în care oamenii devin trişti. Prin definiţie, starea de depresie este caracterizată de prezenţa unor simptome precum insomnia, modificările de apetit şi starea de oboseală. Drept rezultat, oameni care devin trişti pentru că au probleme, cum ar fi încetarea unei relaţii sau pierderea slujbei, sunt de cele mai multe ori diagnosticaţi eronat drept depresivi. În pofida unei reacţii normale şi naturale la un episod nefericit din viaţă, aceştia sunt înghesuiţi sub umbrela diagnosticului de depresie laolaltă cu adevăraţii depresivi, cei care se simt singuri şi trişti fără nici un motiv aparent. Cu toţii sunt trataţi cu antidepresive, deşi doar aceştia din urmă au nevoie de medicaţie.
Horwitz şi Wakefield sunt nişte cercetători respectaţi în domeniul privind sănătatea mintală, iar volumul lor a ridicat deja problema identificării unei noi definiţii a depresiei. “Autorii fac o observaţie foarte pertinentă care va avea implicaţii majore pentru sistemul de sănătate public”, a comentat Michael First, profesor de psihiatrie clinică la Centrul Medical al Universităţii Columbia.
Ipoteza centrală a cărţii este că stările de spleen şi tristeţe au existat tot timpul, în toate societăţile umane. Toate culturile au experimentat tristeţea, iar oamenii sunt perfect adaptaţi pentru a reda aceste sentiment încă de la naştere. Chiar şi în cazul cimpanzeilor, care împart un strămoş comun cu homo sapiens, apar manifestări familiare ale tristeţii, fapt care indică cu certitudine că aceste sentimente fac parte din bagajul evolutiv al omului.
Se abuzează de noţiunea de depresie!
1 2
Comentariul dvs.
ClementMedia.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!