> Emilia Moroşan, de 34 de ani, cercetător în fizica materiei condensate, primeşte cea mai înaltă distincţie a Preşedinţiei SUA pentru „debut în cariera ştiinţifică” > La Suceava, ea a absolvit, ca şefă de promoţie, Colegiul „Spiru Haret”, unde, ulterior, s-a aflat, pentru scurtă vreme, la catedră
„Presidential Eralz Career Awards for Scientist and Engineers” (PECASE) este numele celei mai înalte distincţii pe care Preşedinţia Statelor Unite ale Americii o acordă, anual, pentru „debut în cariera ştiinţifică”. Preşedintele SUA Barrack Obama o va acorda mâine, la Casa Albă, şi Emiliei Moroşan (Oniu, până să se căsătorească), originară din Suceava, în prezent cercetător în fizica materiei condensate. Premiul, acordat în acest an la peste 80 de cercetători din SUA, a fost instituit în urmă cu 14 ani, de fostul preşedinte Bill Clinton, în scopul recompensării tinerilor oameni de ştiinţă cu rezultate remarcabile.
Emilia Moroşan a urmat Şcoala Generală Nr. 8 din Suceava, apoi Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” (1990 – 1994, şefă de promoţie), colegiu în care avea să revină în calitate de profesoară după absolvirea Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1999). Continuându-şi studiile cu şcoala doctorală, ea a ajuns în Statele Unite ale Americii, mai întâi la Iowa, unde, în 2005, la Iowa State University, avea să obţină diploma de Ph.D. Physics, apoi la Rice University, unde lucrează în prezent, ca profesor asistent în disciplinele fizică, astronomie şi chimie. Evident, are un CV profesional impresionant, care conţine, printre (multe) alte reuşite, premiile „Ralph E. Powe Junior Faculty Enhancement”, ORAU (2008) şi „NSF Career, National Science Foundation” (2009).
Profesoara româncă de la Rice University este căsătorită cu un sucevean care, de asemenea, este universitar în SUA şi au un băieţel de aproape 2 ani. (LDC)