De câte ori ai amânat vizita la medicul pneumolog pe motiv că dificultăţile respiratorii pe care le întâmpini sunt cauza unei simple răceli? Multe persoane care au risc de a dezvolta o boală pulmonară obstructivă cronică îşi ignoră simptomele şi aleg să găsească tot felul de scuze pentru suferinţa lor progresivă. BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică se defineşte ca o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii produsă de fumat.
Prezenţi la conferinţa de presă („BPOC pe înţelesul tuturor”) ce a marcat Ziua Mondială BPOC (17 noiembrie 2010), prof. univ. dr. Florin Mihălţan (Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie) şi prof. univ. dr. Miron Bogdan (preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii) au atras atenţia asupra faptului că buna informare şi depistarea precoce a bolii are ca efect ameliorarea calităţii vieţii şi al potenţialului socio-economic al persoanelor afectate de BPOC.
Statisticile de la nivel mondial vorbesc despre gravitatea acestei afecţiuni. 210 milioane de persoane suferă de BPOC. Unul din zece adulţi cu vârsta de peste 40 de ani poate avea o boală pulmonară obstructivă cronică. Mai mult decât atât, 3 milioane de oameni mor din cauza acestor afecţiuni, în fiecare an. Bronhopneumopatia obstructivă cronică ucide un număr de oameni mult mai mare comparativ cu HIV/SIDA sau cancerul. În următorii zece ani, BPOC, o boală insuficient cunoscută şi ignorată până de curând va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Şi tot la nivel mondial, rata de subdiagnosticare este extrem de ridicată: până la 50%. 90% din decesele cauzate de BPOC se înregistrează în ţările cu venituri mici-medii.
Prof. univ. dr. Florin Mihălţan a prezentat pe langă simptomele (tuse, dispnee, expectoraţie, răceli frecvente) şi cauzele apariţiei bolilor pulmonare obstructive cronice şi un profil al pacientului cu BPOC. “Daca în mod tradiţional bolnavul de BPOC se prezenta ca fiind un individ de sex masculin, de peste 65 de ani, fumător de foarte multă vreme şi cu o condiţie social redusă, în prezent aproximativ 10% din populaţia cu vârsta mai mică de 40 de ani are o formă moderată de BPOC. Bronhopneumopatia obstructivă cronică nu este o boală a vârstnicului, iar această afecţiune limitează capacitatea pacienţilor în plină maturitate de a lucra şi de a-şi desfăşura activităţile cotidiene”, a spus prof. univ. dr. Florin Mihălţan.