Conf. dr. Monica Dragomir a abordat tema: “Cancerul la copii şi tineri – semne pentru depistarea timpurie şi recomandări”. Potrivit domniei sale, cancerul la copii este rar întâlnit reprezentând doar 2% din toate cancerele. Cauza cancerului la copil este întotdeauna o mutaţie genetică. Există copii care se nasc cu modificari genetice, prezente în toate celulele organismului, care predispun la apariţia anumitor forme de cancer. Totodată, unii copii dezvoltă un cancer consecutiv unei mutaţii genetice dobândite. Un medic de familie sau pediatru poate întâlni în activitatea de o viaţă, doar câteva cazuri de cancer la copii. Conf. dr. Monica Dragomir a subliniat că în momentul de faţă nu există un Registru Naţional de Cancer. Totuşi, în România există 500 de cazuri noi pe an şi 5000 de pacienţi cu boală în evoluţie sau remisiune.
Multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea târziu. Un nivel scăzut de cunoastere şi de educaţie despre primele semne de alarmă şi simptomele cancerului are ca rezultat trimiterea cu intârziere la specialişti, medici oncologi sau hematologi pediatri. În ceea ce priveşte tipurile de cancer care îi pot afecta pe copii, cel mai des întâlnite sunt leucemiile (cancerele sângelui), responsabile pentru peste 24% din cazurile diagnosticate de cancer. Alte cancere mai des întâlnite la copii sunt cancerele la creier, ochi, rinichi, cancerele sistemului limfatic şi cancerele la os. Depistarea poate fi foarte dificilă, întrucât simptomele specifice cancerului sunt aceleaşi cu ale unei boli mai puţin grave. De aceea, informarea corectă în privinţa acestei boli este cel mai important pas în descoperirea timpurie a acestei afecţiuni şi tratarea ei corectă.
“Leucemiile acute sunt boli cu o evoluţie agresivă, diagnosticul în cazul acestora putând fi pus în circa 5-6 săptămâni. Afecţiunile pot fi fatale dacă medicii nu intervin. Este necesar accesul la investigaţiile performante, investigaţii care la momentul actual, în România, sunt posibile într-un mod limitat. Un diagnostic corect, însă, va acorda pacientului şansa de a fi tratat şi de a atinge ratele de curabilitate din străinătate, a declarat dr. Anca Coliţă, medic oncopediatru în cadrul Institutului Clinic Fundeni. Totodată, doamna doctor Anca Coliţă a subliniat că este necesară şi o susţinere din partea Ministerului Sănătăţii.
În acest sens, Conf. dr. Monica Dragomir a adăugat că „sumele necesare pentru tratamentul cancerului la copii sunt infime comparativ cu cele vehiculate în sistemul sanitar românesc. Trebuie să existe o voinţă dublată de accesul la factorii de decizie”.
Preşedintele Asociaţiei P.A.V.E.L, doamna Olga Rodica Cridland a prezentat în cadrul evenimentului un sumar al campaniei pe care Asociaţia a derulat-o în scopul sensibilizării medicilor şi opiniei publice cu privire la cancerul la copii. Campania de conştientizare a constat din seminarii, conferinţe, comunicate de presă, materiale difuzate pe internet şi prin alte mijloace de comunicare identificate, specifice organizaţiilor comunitare. În judetele vizate de acest proiect (Arges, Buzău, Giurgiu şi Vâlcea) s-au organizat seminare pentru pediatri şi reprezentanţi ai comunităţii. Seminariile au fost susţinute de către: Conf. Dr. Monica Dragomir (seminariile din Giurgiu şi Buzău) şi Dr. Silvia Ilie, oncolog (seminariile din Câmpulung Muşcel, Curtea de Argeş şi Rm.Vâlcea).
Preşedintele Asociaţiei P.A.V.E.L., Olga-Rodica Cridland a atras atenţia asupra impactului puternic, atât psihic cât şi emoţional, pe care îl are cancerul atât în cazul pacienţilor diagnosticaţi, respectiv copii şi tineri, cât şi pentru parinţii acestora, dar şi asupra costurilor de tratament pe care multe familii nu le pot suporta decât cu ajutorul Asociaţiei P.A.V.E.L.
Conferinţa de presă „Semnele cancerului la copii” a urmărit extinderea accesului la informaţii cu privire la diagnosticarea precoce a cancerului la copii. Pe termen lung, se doreşte depistarea timpurie a cazurilor de cancer la copii şi reducerea semnificativă a numărului acestora. (Raluca Popescu)