Situaţia generată de măsurile adoptate în Franţa în ultimele luni privind comunităţile de romi a generat o amplă dezbatere atât despre rolul pe care UE îl are în asigurarea unui cadru general de bunăstare pentru cetăţenii săi cât şi despre specificitatea intervenţiilor ce trebuie adoptate în funcţie de nevoile comunităţilor respective.
„In România, pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeană a alocat din Fondul Social European (FSE) 3,6 miliarde euro, iar principalul program este Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu o alocare financiară de 3.4 miliarde euro. Este o sumă considerabilă, însă este nevoie de mult mai mulţi bani şi mult mai multă atenţie în planificarea utilizării acestora, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea intervenţiilor”, a declarat europarlamentarul PD-L Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European.
Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin conectarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii reprezintă obiective cheie ale Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Populaţia de etnie roma, persoanele cu dizabilităţi şi alte categorii ce intampină dificultăţi la angajare pot beneficia de efectele unor proiecte ce urmăresc schimbarea acestei situaţii.
„Utilizarea fondurilor europene, a alocărilor din Fondul Social European, pentru implementarea unor proiecte realizate conform cu nevoile şi specificul populaţiei de etnie roma poate duce la îmbunataţirea situaţiei acesteia. In paralel este nevoie de elaborarea şi implementarea unor politici publice naţionale şi europene cu impact major. Nu mai este de mult timp o problemă a unei singure ţări. In plus, după cum se ştie, obiectivele Strategiei UE 2020 includ educaţia, ocuparea forţei de muncă şi combaterea sarăciei. Abordarea integrată, specifică şi în parteneriat, la nivel european, sunt elemente ce vor ajuta la rezolvarea problemelor populaţiei de etnie roma. Este un nou început.” – a conchis Petru Luhan.
Europarlamentarul român apreciază că fiecare stat are dreptul să adopte măsurile pe care le consideră necesare, în funcţie de natura problemei şi specificitatea zonei, dupa cum şi regiunile au dreptul acesta. “Desigur că există o serie de aspecte ce pot fi discutate despre măsurile adoptate în Franţa însă este important că am adus pe agenda publică europeană o problemă care este a întregii Uniuni Europene şi care necesită o alocare de resurse şi energie pe măsură”, a mai spus Luhan. Recent, europarlamentarul român a participat la un summit în China, unde a purtat un dialog pe aceasta temă cu fostul premier al Franţei, Dominique de Villepin. Acesta din urmă este de părere că problema romilor este comună si trebuie sa găsim o soluţie comună, atât procedural, cat şi în privinţa cadrului legislativ şi a resurselor necesare. (Mihaela MILITARU)