Nu este o crimă să fii ignorant în economie, o disciplină specializată şi care este, la urma-urmei, considerată de mulţi „ştiinţa sumbră”. Dar este un semn de totală iresponsabilitate să îţi exprimi opinia vociferând pe teme economice câtă vreme ai rămas în această stare de ignoranţă.
(Murray Rothbard)
În această toamnă vom inaugura Centrul de Economie Politică şi Afaceri Murray Rothbard la Universitatea Româno-Americană. Centrul îşi propune să susţină educaţia şi cercetarea în domeniul economic şi al politicilor publice din perspectiva Şcolii Austriece de economie. Considerăm că această perspectivă, arestată în timpul comunismului de miliţia cărţilor, merită scoasă din uitare şi revigorată.
Fundaţia nu putea fi alta decât constituirea unei biblioteci selecte, care să furnizeze celor interesaţi instrumentele necesare instruirii economice de calitate. Deocamdată avem operele complete a doi din principalii gânditori ai Şcolii – Ludwig von Mises şi Murray Rothbard – plus numeroase lucrări aparţinând altor economişti de marcă, multe cărţi unicat în România, ba chiar mai mult, greu de găsit la vreun think-thank din Europa. Sperăm ca la momentul inaugurării să ne putem lăuda cu mai multe.
În cadrul Centrului am proiectat un program pentru jurnalişti – Mastering Economic Journalism – care va include pentru început un workshop dedicat crizei şi politicilor de „relansare”: De ce politicile actuale sabotează ieşirea din criză? Participarea nu costă nimic. Dar nu din acest motiv este o ofertă de nerefuzat.
Vă amintesc că economiştii Şcolii s-au remarcat prin faptul că au anticipat atât criza actuală cât şi Marea Depresiune şi au avertizat din timp asupra consecinţelor creşterii rolului statului în economie, consecinţe pe care astăzi le plătim fiecare cu vârf şi îndesat. Pentru jurnalişti, înţelegerea explicaţiilor austriece (premiate cu un Nobel prin Friedrich Hayek) este importantă din două motive: (1) le oferă oportunitatea de a aborda problemele economice veritabile evitând capcana falselor subiecte şi a temelor fără profunzime şi (2) le sporeşte capacitatea de sinteză şi abilitatea de a prezenta pe înţelesul tuturor subiectele luate în discuţie. În fond, „modul economic de gândire” dobândit graţie contribuţiilor ştiinţifice impresionante ale Şcolii Austriece a consacrat un jurnalist ca Henry Hazlitt, autorul celebrei „Lecţii de economie”, una dintre cele mai bine vândute lucrări de economie din toate timpurile.
Bogdan Glavan
Prof. univ. dr., Universitatea Româno-Americană