În perioada 25 – 28 august a avut loc la Mănăstirea Putna a patra ediţie a simpozionului închinat academicianului Zoe Dumitrescu-Buşulenga – maica Benedicta de către fundaţia „Credinţă şi Cultură”, fundaţie înfiinţată pentru a cultiva moştenirea spirituală şi culturală a ilustrei profesoare universitare care şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii în cinul monahal.
Comunicările acestei ediţii au avut ca temă raportul societăţii contemporane cu marile evenimente, personalităţi şi construcţii formatoare ale culturii şi spiritualităţii româneşti şi europene şi au fost reunite sub titlul „Fertilitatea mitului”.
Deschiderea simpozionului a avut loc miercuri, 25 august 2009, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului oficiat de Înaltpresfinţitul Arhiepiscop Pimen, urmat de o slujbă de pomenire la mormântul Maicii Benedicta.
În cadrul şedinţei de deschidere academicianul Dan Hăulică a prezentat raţiunile alegerii temei şi au fost prezentate lucrări din expoziţia „Întoarcere şi ascensiune” a lui Constantin Flondor, artist plastic care trăieşte în Timişoara, dar ale cărui rădăcini sunt în Bucovina, în familia Flondorilor, deosebit de importantă pentru viaţa acestei părţi de ţară. S-a proiectat un film realizat de pictor în anii ’80, „Întoarceri”, pornind de la câteva fotografii ale tatăl său, instantanee care se sfârşesc cu imaginea căii ferate de la Ulma întreruptă de un gard, pe graniţa care a despărţit Bucovina de nordul ei, incorporat în URSS, iar acum în Ucraina.
La finalul deschiderii, participanţii au urmărit dialogul „Cărturarul în toposul sacru al Văratecului”, reflecţii ale academicianului Zoe Dumitrescu-Buşulenga într-o convorbire cu Grigore Ilisei de la TVR Iaşi.
Zilele de joi şi vineri au fost dedicate comunicărilor. Au prezentat contribuţii ştiinţifice academicienii Alexandru Zub, Dan Hăulică şi Alexandrina Cernov, universitarii Ştefan Afloroaei, Facultatea de Filozofie, Univesritatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Ilie Luceac, Cernăuţi, Gheorghe Macarie, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Ion Pop, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca, Cluj, Maria Şleahtiţchi, prorector al Universităţii din Bălţi, Cornel Ungureanu, Universitatea de Vest din Timişoara, Lucia Cifor şi Ioan Milică, Facultatea de Litere, Iaşi, Sorin Lavric, Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucureşti, Iulian Costache, Iulian Costache, Facultatea de Litere, Bucureşti, alături de alte cadre universitare şi cercetători din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Chişinău, Bălţi, Piatra Neamţ, Craiova.
Închiderea lucrărilor a avut loc vineri, în cadrul ei prezentându-se numărul 3 al revistei „Caietele de la Putna” ce reuneşte comunicările simpozionului „În căutarea absolutului: Eminescu”, desfăşurat în 2009 la Putna. De asemenea, a fost proiectat filmul „La aniversare. Zoe Dumitrescu Buşulenga 75”, realizat de Grigore Ilisei în 1995.
Într-un cuvânt concluziv, acad. Dan Hăulică a făcut legătura dintre importanţa ştiinţifică a temei şi drumul românilor în istorie: „Puterea de rezistenţă implică suferinţă, suferinţă care poate să însemne o asumare complexă a realului. Trebuie să ştim să ne apărăm în continuare identitatea. Să cultivăm în acest popor o mândrie legitimă pentru valorile sale. Nu e un lux al cunoaşterii, ci ne simţim înrădăcinaţi aici, într-o vocaţie luptătoare pentru adevărul culturii şi pentru vocaţie profundă a poporului nostru”.
Zilele de dezbateri s-au împlinit cu o excursie de studiu la Probota, Dragomirna, Arbore şi Suceviţa. Cuvintele Înalt Preasfinţitul Pimen, cu a cărui binecuvântare se desfăşoară acţiunile fundaţiei, de la închiderea colocviului, au sintetizat înţelegerile acestor zile: „Mitul arată frământarea oamenilor în drumul lor spre adevăr. Cum ştim, cuvintele adevăr, frumos şi bine au aceeaşi rădăcină. Ele încep şi se termină în Creatorul cerului şi al pământului. La Putna găsim o cale, dacă am rătăcit-o”.
Ieromonah Dosoftei DIJMĂRESCU
(Text tipărit în cotidianul „Crai nou” Suceava, www.crainou.ro)