Depresia este o maladie care afectează deopotrivă copii şi adolescenţi, adulţi tineri şi persoane în vârstă. Persoana depresivă trăieşte o adevărată dramă, se simte neputincioasă în faţa durerii şi a tristeţii. Speranţa dispare pentru a face loc resemnării şi sentimentului de gol interior. Depresia impune o interogaţie asupra sensului existenţei: „Oare viaţa merită sau nu să fie trăită?”. Nu numai sensul existenţei este pus la îndoială, ci chiar valoarea omului care fiinţează în această existenţă este pusă sub semnul incertitudinii.
Este util să recunoaştem principalele semne (simptome) clinice ale depresiei. Primul simptom esenţial îl reprezintă dispoziţia depresivă. Este vorba despre un afect dureros, negativ şi trist, care se instalează progresiv. Dispoziţia depresivă poate să altereze percepţia pe care o are subiectul faţă de existenţă şi să-i modifice radical raportul cu lumea: pierderea speranţei; sentimentul de gol interior; neputinţa de a elabora proiecte care să vizeze viitorul; reacţii exagerate în faţa dificultăţilor cotidiene; incapacitatea de a se bucura şi de a avea în vedere şi posibilitatea unor evenimente fericite. Un al doilea simptom esenţial îl constituie dezinteresul sau pierderea plăcerii. El poate fi regăsit în toate domeniile dragi odinioară subiectului: hobby-uri, sporturi, relaţii sexuale, viaţă afectivă, viaţă profesională. Apoi, o deosebită importanţă în recunoaşterea existenţei depresiei este tentaţia morţii, sub diferite variante: gânduri trecătoare referitoare la moarte; o puternică obsesie fără un plan preconceput, concret; existenţa unui plan a cărui punere în aplicare este bine programată. E bine ca cei din preajma persoanei depresive să nu ocolească acest subiect, ci să o abordeze direct, pentru a observa dacă manifestă tentaţii suicidale. O discuţie deschisă pe această temă îi crează celui în cauză contextul de a-şi explica disperarea şi, astfel, cel mai adesea, este posibilă o dedramatizare a situaţiei. Mai mult decât atât, pot fi luate o serie de măsuri care să-l împiedice pe depresiv să comită acte necugetate, deosebit de grave: strictă supraveghere; spitalizare în regim de urgenţă; instituirea unor măsuri terapeutice specializate. Un alt simptom deseori constatat este insomnia, cu numeroase nuanţe: insomnie de adormire; treziri nocturne cu dificultăţi de readormire; senzaţia că somnul nu este odihnitor. Trebuie avute în vedere şi anumite modificări ale masei corporale sau ale apetitului. Apoi, poate fi vorba şi de sentimentul de devalorizare sau de culpabilitate excesivă. Există şi o anumită lentoare depresivă: gesturi lipsite de energie, rare; voce stinsă, emisii monosilabice; facies lipsit de tonus. Oboseala este un simptom prezent la aproape toţi subiecţii. Depresivul poate manifesta şi diminuări ale capacităţii cognitive, de concentrare, de atenţie, de memorie. Aceste semne trebuie să fie constatate de un specialist, care va decide în privinţa diagnosticului şi a măsurilor terapeutice care se impun.
Depresia
Publicat luni, 9 august 2010 de clement.media. Categorie: psihologie.
1 2
Trackbacks/Pingbacks
Comentariul dvs.
ClementMedia.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!