Consumul moderat de bere, cu şi fără alcool, este o modalitate de a ne rehidrata după efort fizic. Compoziţia şi caracteristicile sale senzoriale recomandă berea ca pe o băutură adecvată pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiraţie facilitând recuperarea după exerciţiul fizic, mai ales când se realizează într-un mediu călduros.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat în comun de cercetătorii spanioli de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Granada şi a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid.
Studiul, care prezintă cele mai recente descoperiri ale medicilor spanioli în ceea ce priveşte rolul berii în recuperarea metabolismului după exerciţii fizice şi efort, a fost realizat pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, într-o stare fizică bună, practicanţi obişnuiţi de activităţi fizice şi consumatori obişnuiţi şi moderaţi de bere. „Berea aduce elemente care înlocuiesc pierderile ocazionate de exerciţiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B şi antioxidanţi. Printre alte proprietăţi, berea se caracterizează prin efectul răcoritor şi puterea de reducere a senzaţiei de sete şi este, consumată moderat, o băutură rehidratantă ideală”, consideră Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, medic coordonator al Federaţiei Române de Rugby, referindu-se la concluziile studiului medicilor spanioli.
Obiectul acestei cercetări a fost acela de a studia berea ca o băutură rehidratantă după un exerciţiu fizic obişnuit, în viaţa de zi cu zi. Subiecţii a fost supuşi unui protocol de exerciţii (60 minute de alergat) şi în condiţii de temperaturi ridicate (35°C şi 60% umiditate relativă). Exerciţiul a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutăţii corporale de 2 – 2,5%. Subiecţii au realizat acest protocol de exerciţii de două ori, în ordine aleatorie şi separate de un interval de trei săptămâni. După una dintre probe, se rehidratau cu apă în cantitatea dorită. După cealaltă, se rehidratau cu cantităţi moderate de bere şi apoi apă la cerere.
După analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compoziţia corporală, endocrino-metabolici şi psiho-cognitivi (coordonare, atenţie, discriminare, timp de percepţie – reacţie, câmp vizual, etc) s-a constat că berea permitea recuperarea pierderilor hidrice şi modificărilor de diverse tipuri, determinate de exerciţiu, în aceeaşi măsură ca şi apa.